Wielu z nas pamięta paszteciki drożdżowe z mięsem, które mama lub babcia podawała na ciepło w zimowe wieczory. Ciasto drożdżowe połączone z dobrze doprawionym mięsem tworzy pyszne, sycące danie, które można jeść na wiele sposobów – na ciepło, na zimno, z barszczem lub choćby jako samodzielna przekąska. Paszteciki mają jeszcze jedną, ogromną zaletę – można je zamrozić i sięgać po nie, kiedy tylko najdzie nas ochota na coś domowego.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Szybka i smaczna przekąska – paszteciki z mięsem mielonym
Do przygotowania farszu do pasztecików najczęściej wykorzystuje się mięso mielone. Może być ono wieprzowe, wołowe lub mieszane – wszystko zależy od gustu. jeżeli masz w lodówce mięso z obiadu, np. gotowane z rosołu, możesz je zmielić i wykorzystać, dzięki temu nic się nie zmarnuje!
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Czego będziesz potrzebować do wykonania przepisu?
Aby zrobić domowe paszteciki z mięsem mielonym, nie trzeba posiadać wybitnych zdolności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Sprawdź nasz przepis na paszteciki z mięsem mielonym i ciesz się smakiem tej pysznej przekąski!
Składniki, których potrzebujesz do przygotowania ciasta drożdżowego:
Mąka pszenna – 500 gramów
Ciepłe mleko – 200 mililitrów
Świeże drożdże – 25 gramów
Jajko – 1 sztuka
Masło – 60 gramów
Cukier – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Natomiast do przygotowania farszu potrzebne nam będzie:
Mięso mielone (dowolne) – 500 gramów
Cebula – 1 sztuka
Majeranek
Sól
Pieprz
Opcjonalnie – odrobina bulionu, czosnek
Prosty i sprawdzony przepis na paszteciki z mięsem mielonym
Wykonanie przepisu na paszteciki z mięsem mielonym rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Na początku drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Następnie całość odstawiamy na około 10 minut, aż zaczną pracować.
W dużej misce mieszamy ze sobą jajko, mąkę, sól oraz roztopione masło i odczyn drożdżowy. Ze składników zagniatamy ciasto, które powinno uzyskać gładką konsystencję. Całość odstawiamy na około godzinę, do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe. Doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem. Możemy dodać także dwie łyżki bulionu, aby mięso było bardziej soczyste.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 centymetra, a następnie kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy farsz i zawijamy w rulonik. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem możesz modyfikować według swojego uznania. Dodaj zioła prowansalskie, czosnek lub podsmażone pieczarki. Świetnie sprawdzi się także odrobina chili. Przygotuj różne opcje i sprawdź, które z nich zasmakują ci najbardziej. Smacznego!
Zobacz też: Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem na jeden kęs. 4 składniki i masz maksimum rozkoszy na talerzu