Te jajka podbiją świąteczny stół. O ten przepis pytają mnie wszyscy goście

g.pl 11 godzin temu
Przekąski na Wielkanoc nie muszą trzymać się tradycji. jeżeli znudziły ci się klasyczne jajka kurze, sięgnij tym razem po przepiórcze. Zalej je pikantną marynatą, odstaw na kilka dni i gotowe. W ten sposób stworzysz pyszne danie, które zaskoczy gości.
Jajka są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Wykorzystuje się je na kilka sposobów, głównie w przygotowaniu takich dań jak żurek czy sałatka jarzynowa, ale sprawdzą równie dobrze w postaci kolorowej dekoracji na stół. Najczęściej sięgamy po jaja kurze. jeżeli jednak znudził ci się ten przysmak, użyj jaj przepiórczych. W marynacie będą jedną z najlepszych przekąsek, jakie znajdą się na świątecznym stole.


REKLAMA


Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"


Czy jajka od przepiórek są zdrowe? Warto sięgnąć po ten produkt
Wiele osób nigdy nie próbowało jaj przepiórczych. Są mniejsze od kurzych, a ich cena znacznie wyższa, co może odstraszać wiele osób. Mimo wszystko warto raz w roku sięgnąć po ten produkt. Zawiera sporo wartościowych składników odżywczych, między innymi witaminy z grupy B, witaminy A, D, E i K oraz takie minerały jak cynk, magnez, mangan, miedź, potas, selen, żelazo, wapń, fosfor. Jajka przepiórcze mają też bardzo interesujący wygląd. Nakrapiana skorupka pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole, dlatego warto w święta użyć właśnie tych jajek do przygotowania smacznych przekąsek. Najlepiej sprawdzą się w marynacie.
Zobacz też: Zakwas na żurek wielkanocny, który zawsze wychodzi. Dodaj ten składnik, by przyśpieszyć fermentację


Przekąski na wielkanocny stół. Jak najlepiej jest jeść jaja przepiórcze?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania jajek w marynacie, to:


20 jajek przepiórczych,
150 mililitrów białego octu winnego,
150 mililitrów wody,
100 gramów cukru,
1,5 łyżki soli,
5 ziaren jałowca,
łyżka ziaren gorczycy,
łyżeczka płatków ostrej czerwonej papryki chili,
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.


Ile gotować jajka przepiórcze? To kluczowe, aby danie wyszło idealnie


Na początek należy ugotować jajka przepiórcze na twardo. W przeciwieństwie do jaj kurzych nie wkładamy ich do zimnej wody, tylko do wrzątku. Bez obaw - skorupki nie pękną od różnicy temperatur. Po około 4 minutach jajka będą gotowe.
Do osobnego garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy cukier, sól, ziarna jałowca, gorczycy, czarny pieprz i płatki chili. Całość gotujemy przez kilku minut, aż marynata nabierze aromatycznego zapachu.
Do słoika wkładamy ugotowane jajka, a następnie zalewamy je gorącą marynatą. Czekamy, aż całość ostygnie, a gdy składniki nabiorą temperatury pokojowej, zakręcamy naczynie i odstawiamy je do lodówki na około trzy dni. Po tym czasie smaki się przegryzą, a jajka przepiórcze będą gotowe do podania.


Tak przygotowane jajka można przechowywać w lodówce choćby przez dwa tygodnie. Jajka przepiórcze w marynacie można podawać bez niczego lub udekorować je ulubionymi warzywami i kleksem z majonezu.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału