Dolmades to nic innego jak greckie gołąbki w liściach winogron. Wyróżniają się aromatem ziół, a razem z dobrą oliwą i cytryną są bardzo ciekawą potrawą. Dolmades możecie kupić gotowe, jednak nie da się ukryć, iż ich domowa wersja jest o wiele lepsza niż puszkowe odpowiedniki. Spróbujcie sami. Nie pożałujecie!
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Dolmades - co będzie nam potrzebne?
Jednym z nietypowych składników, który jest niezbędny do przygotowania greckich dolmades są oczywiście liście winogron. W Grecji można je kupić wszędzie i o każdej porze roku. W Polsce również pojawiają się już na sklepowych półkach, szczególnie w sklepach oferujących kuchnie świata. Ale równie dobrze do tego dania możemy wykorzystać młode liście oberwane z winorośli. Pamiętajmy tylko, aby wybierać rośliny, które nie były pryskane!
Składniki niezbędne do przygotowania dolmades to:
Liście winogron – około 40 sztuk
Cebula – 3 sztuki
Natka pietruszki – pęczek
Mięta pieprzowa – pęczek
Koperek – pęczek
Cytryny – 2 sztuki (duże)
Pomidory – 2 sztuki (duże)
Ryż arborio – 1 szklanka
Oliwa – 50 mililitrów
Oregano – 1 łyżeczka
Sól
Do gotowania – woda oraz oliwa
Dolmades - przepis, który pokochacie
Przygotowanie greckich dolmades rozpoczynamy od oporządzenia warzyw. Cebule miksujemy na papkę, a pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek, natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. Cytryny kroimy natomiast w grube plasterki.
Posiekane zioła umieszczamy w misce i dodajemy do nich starte pomidory, zmiksowaną cebulę, ryż oraz oregano, sól i oliwę. Całość mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na około kwadrans.
W szerokim garnku układamy plasterki cytryny, na których rozkładamy liście winogrona. Całe dno garnka musi być zakryte. Teraz przyszedł czas na formowanie dolmades.
Liść winogrona układamy na desce do krojenia tak, aby jego wypukła strona była tą, na którą będziemy nakładać farsz. Teraz masę z ryżu i warzyw nakładamy na liść i zwijamy go dokładnie tak samo, jak w przypadku naszych rodzimych gołąbków. Liść winorośli powinien być złożony dokładnie, ale nie za ciasno, aby ryż pęczniejący podczas gotowania nie rozdarł naszych dolmades.
Tak przygotowane zawiniątka układamy na dnie garnka. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich liści. Na dolmades wykładamy pozostałe plasterki cytryny. Całość zalewamy wodą (powinna ona nieco wystawać nad powierzchnię dolmades tak, aby wszystkie były w niej zanurzone). Do całości dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Dolmades gotujemy na średnim ogniu, a po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 20 minut.
Po wyłączeniu ognia greckie dolmades powinny pozostać w garnku jeszcze na około pół godziny. Danie to możemy serwować od razu, jednak nie ukrywamy, iż najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień, podane w schłodzonej wersji.
Co ważne, przed wykonaniem przepisu na dolmades powinniśmy odpowiednio przygotować ryż. Należy go przepłukać pod zimną wodą do czasu, aż woda nie będzie mętna. Grecki przysmak możemy podawać z sosem tzatziki lub jogurtem greckim. Smacznego!
Zobacz też: Przetwory na zimę. Marmolada z cukinii to prawdziwa petarda, ale gruszki w occie depczą jej po piętach! [PRZEPISY]