Te babeczki przygotujesz w kilka minut. Nie potrzebujesz choćby miksera

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Chyba każdy z nas miał sytuację, iż niespodziewani goście pukali do drzwi. W takiej sytuacji możemy zapomnieć o wymyślnych ciastach. Warto zatem w błyskawicznym tempie przygotować babeczki i to beż użycia miksera. Produkty na nie z pewnością już mamy w kuchni. Poznaj szybki i prosty przepis.

Nie chcesz spędzić w kuchni kilku godzin przy wypiekach? W takim razie koniecznie sprawdź przepis na delikatne, puszyste babeczki, w których zakochasz się od pierwszego kęsa. Będą idealnym dodatkiem do aromatycznej, popołudniowej kawy. Goście będą zachwyceni tym słodkim deserem. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt zawsze oszałamiający. Zaskocz bliskich tymi małymi, pachnącymi wypiekami, które zawsze się udają.

Składniki na babeczki - zrobisz je z 7 popularnych produktów

Najważniejsze jest to, iż do zrobienia szybkich babeczek nie potrzebujesz miksera. Wystarczy łyżka do mieszania, rózga kuchenna albo szpatułka.

Jeśli chodzi o składniki, to na liście znalazły się popularne i niedrogie produkty, które każda gospodyni ma w swojej kuchni. Używamy ich do wielu innych wypieków i dań.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babeczek? Oto dokładna lista:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka otartej skórki cytrynowej.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić te małe wypieki kawałkami czekolady, orzechami czy owocami tj. maliny czy borówki. Można choćby pokusić się o dosypanie przypraw np. cynamonu. Opcji jest naprawdę wiele. Dodatki dopasowujemy do własnych preferencji.

Najprostszy przepis na babeczki

Żeby zrobić babeczki, na początek musimy wymieszać mąkę tortową z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce łączymy natomiast mleko, olej i skórkę cytrynową np. dzięki wspomnianej łyżki do mieszania.

W kolejnym kroku do mokrych składników zaczynamy powoli dosypywać te suche. Musi powstać jednolita masa.

Tak przygotowanym ciastem wypełniamy papilotki włożone do formy do 2/3 wysokości. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po ostygnięciu polecamy oprószyć je cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową.

Zobacz też:

​Tym walentynkowym ciastem podbijesz serce ukochanej osoby. Przygotujesz je bez pieczenia

W PRL-u były na stole w każdy weekend. U mnie wciąż robi się je z tego przepisu

Chcesz zrzucić oponkę i obniżyć cholesterol? Włącz do diety to mało znane warzywo

Idź do oryginalnego materiału