Nie chcesz spędzić w kuchni kilku godzin przy wypiekach? W takim razie koniecznie sprawdź przepis na delikatne, puszyste babeczki, w których zakochasz się od pierwszego kęsa. Będą idealnym dodatkiem do aromatycznej, popołudniowej kawy. Goście będą zachwyceni tym słodkim deserem. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt zawsze oszałamiający. Zaskocz bliskich tymi małymi, pachnącymi wypiekami, które zawsze się udają.
Składniki na babeczki - zrobisz je z 7 popularnych produktów
Najważniejsze jest to, iż do zrobienia szybkich babeczek nie potrzebujesz miksera. Wystarczy łyżka do mieszania, rózga kuchenna albo szpatułka.
Jeśli chodzi o składniki, to na liście znalazły się popularne i niedrogie produkty, które każda gospodyni ma w swojej kuchni. Używamy ich do wielu innych wypieków i dań.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babeczek? Oto dokładna lista:
- 2,5 szklanki mąki tortowej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka otartej skórki cytrynowej.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić te małe wypieki kawałkami czekolady, orzechami czy owocami tj. maliny czy borówki. Można choćby pokusić się o dosypanie przypraw np. cynamonu. Opcji jest naprawdę wiele. Dodatki dopasowujemy do własnych preferencji.
Najprostszy przepis na babeczki
Żeby zrobić babeczki, na początek musimy wymieszać mąkę tortową z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce łączymy natomiast mleko, olej i skórkę cytrynową np. dzięki wspomnianej łyżki do mieszania.
W kolejnym kroku do mokrych składników zaczynamy powoli dosypywać te suche. Musi powstać jednolita masa.
Tak przygotowanym ciastem wypełniamy papilotki włożone do formy do 2/3 wysokości. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po ostygnięciu polecamy oprószyć je cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową.
Zobacz też:
Tym walentynkowym ciastem podbijesz serce ukochanej osoby. Przygotujesz je bez pieczenia
W PRL-u były na stole w każdy weekend. U mnie wciąż robi się je z tego przepisu
Chcesz zrzucić oponkę i obniżyć cholesterol? Włącz do diety to mało znane warzywo