Tarta truflowa bez pieczenia (z czekoladowo-rumowym musem)

mrspolka-dot.com 1 rok temu

Żadna ze mnie wielka tradycjonalistka, ale jest parę takich smaków, które lubię poczuć w Święta. Niektóre znam i uwielbiam od dziecka, jak maminy barszcz z uszkami, a inne wprowadziłam sama i jadam z namaszczeniem raz w roku: boczniaki po kaszubsku, makowiec japoński, popękane pierniki…już nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. A ponieważ nie ma tego żelaznego repertuaru jakoś przesadnie dużo, a moja kulinarna, świąteczna specjalizacja to słodkie, znajduję co roku przestrzeń na jakiś deserowy eksperyment. Przypominam wszak, iż żadna ze mnie wielka tradycjonalistka – ja bez zdrowej dawki nowości w życiu usycham, nawet, jeżeli tą dawką jest tylko inny stan skupienia czekolady z alkoholem, otrzymany na okoliczność Świąt.

Zasadniczo nie polecam w takich momentach przesadnie wydziwiać, ani też na ostatnią chwilę testować nowych pomysłów, jednak czasem w kuchni dopada mnie takie graniczące z pewnością przekonanie: to będzie sztos. To wyjdzie, koleżanko Burska, to się uda, będzie pani zadowolona, a goście będą płakać ze wzruszenia. No i co ja Wam będę ściemniać – goście wszak nie płakali, ale mruczeli i mlaskali – czyli, iż wyszło, sztos był. Spód był chrupiący, a mus puszysty, całość intensywnie czekoladowa, aksamitna, szlachetnie rumowa. jeżeli dodać do tego superłatwe przygotowanie, mamy, proszę państwa, hit na miarę tarty żurawinowej z białą czekoladą, a moim skromnym zdaniem – jeszcze większy.

To jest jedna z tych rzeczy, które robią szał na świątecznym stole, które czynią z wykonawców bohaterów, dając im rozkoszne pięć minut kulinarnej chwały, iż już o rozkoszy samej konsumpcji nie wspomnę.

TRUFLOWA TARTA BEZ PIECZENIA

CZEKOLADOWA Z RUMOWĄ NUTĄ

Składniki:

na spód:

  • 400 g wafelków czekoladowych w czekoladzie
  • 80 g masła
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao

mus czekoladowy:

  • 150 g biszkoptów (okrągłych, puszystych ciastek)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 ml ciemnego rumu (lub innego mocnego alkoholu np. whisky)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 350 g mascarpone

ganache:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżka rumu
Przygotowanie:
  • wysmarować tortownicę lub formę do tarty cienko masłem
  • wafelki zmielić na pył, dodać kakao i rozpuszczone (lekko przestudzone) masło, dokładnie wymieszać
  • wafelkową masą wylepić spód i boki formy, wstawić do lodówki
  • biszkopty pokruszyć lekko dłońmi, umieścić w dość wysokim naczyniu, a następnie zalać je śmietanką i rumem, zostawić do nasiąknięcia
  • obie tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, jeszcze ciepłe wlać do biszkoptów, dokładnie wymieszać, a następnie zblendować wszystko dokładnie na ultragładką masę
  • czekoladowo-biszkoptową masę połączyć z mascarpone i ubić je mikserem na puszysty krem
  • tak powstały mus wyłożyć na wafelkowy spód i wstawić tartę do lodówki na minimum 2-3 godziny
  • gdy zesztywnieje, przygotować ganache: w rondelku rozpuścić czekoladę z masłem, dokładnie połączyć do powstania błyszczącej polewy, pod koniec dodać łyżkę rumu i ponownie wymieszać
  • lekko ostudzoną polewę wyłożyć na wierzch tarty, rozsmarować równomiernie i dalej schładzać
  • tartę przechowywać w lodówce

A ZATEM - ROZKOSZNYCH ŚWIĄT!

Idź do oryginalnego materiału