Mimo upływu lat doskonale pamiętasz pewne smaki z czasów dzieciństwa i beztroski. Pamiętasz wakacje u babci, kiedy budził cię zapach pyszności, które były przygotowywane specjalnie dla ciebie? Pamiętasz podkradanie łakoci, które szykowane były specjalnie na święta? Niektóre smaki zostają z nami na zawsze.
REKLAMA
Zobacz wideo Piszinger - przepis na ciasto z morzem kakaowego kremu
Niestety, kiedy wracamy do niektórych potraw czy deserów, dostrzegamy, iż nie smakują już one tak jak dawniej. Czy to większe wymagania, jakie mamy obecnie? A może przesyt różnorodnych smaków i zapachów, które w XXI wieku bombardują nas z każdej strony? Nie jesteśmy w stanie tego chyba dokładnie ocenić.
Dziś jednak przygotowaliśmy dla was przepis, który z pewnością przeniesie was do czasów dzieciństwa i przypomni smak, który kochał każdy z nas. Piszinger (znany też jako pischinger) z mlekiem w proszku przywoła najlepsze wspomnienia z minionych lat.
Piszinger przepis, który zabierze cię do dzieciństwa
Piszinger to nic innego jak wafle, które przekładane są dowolną masą. Występują w różnych wariantach, np. jako piszinger kakaowy lub piszinger z kajmakiem. My dziś mamy dla was propozycję przepisu, za pomocą którego przygotujecie piszinger z mlekiem w proszku. To jak, jesteście gotowi? Do dzieła!
Do przygotowania piszingera z mlekiem w proszku potrzebować będziemy:
200 g masła
1 opakowanie andrutów
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mleka
240 g mleka w proszku
Przygotowanie naszego deseru jest bardzo łatwe. Na samym początku w rondelku umieszczamy mleko i cukier, całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do czasu, aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Pamiętajmy jednak, iż mleko nie może się zagotować.
Piszinger kakaowy - banalny i szybki przepis
Kiedy cukier całkowicie się już rozpuści, dodajemy masło i przez cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy kakao i bardzo gwałtownie i dokładnie mieszamy. Możemy użyć do tego trzepaczki. Kiedy uzyskamy klarowną masę, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
W kolejnym kroku przestudzoną masę miksujemy z mlekiem w proszku. Należy pamiętać, iż masa do naszego deseru nie może być zbyt płynna. Teraz wafle przekładamy masą i każde piętro lekko dociskamy. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania całej masy.
Nasz piszinger kakaowy musi powędrować teraz na kilka godzin w chłodne miejsce. Kiedy masa dobrze stężeje, możemy podawać deser. Powrót do dzieciństwa gwarantowany. Smacznego!