​Takiej babki jeszcze nie jadłeś. Zrób na Wielkanoc zamiast tradycyjnej, a zniknie co do okruszka

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Choć babka drożdżowa nie jest żadnym odkryciem, to w tej wersji zaskoczy wszystkich gości. Dlaczego? Bo babka krafin to wyjątkowe połączenie muffinów, rogali i strucli w jednym. Dodatkowo możesz dopasować dodatki do swoich upodobań. Brzmi jak ciasto idealne, prawda? Poznaj przepis na kręconą babkę drożdżową cruffin, która będzie hitem Wielkanocy.

Kręcona babka drożdżowa cruffin — składniki

Do przygotowania kręconej babki drożdżowej cruffin na Wielkanoc będziesz potrzebować:

  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 180 ml letniego mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 450 g mąki,
  • 70 g tłuszczu.

Świeże drożdże możesz zastąpić suszonymi. W takim przypadku wykorzystasz 8 g drożdży instant. Do babki krafin sprawdzi się zarówno masło, jak i margaryna, możesz wybrać, co wolisz. Przygotuj również nadzienie — najlepiej sprawdzą się ulubione bakalie, ale możesz także wykorzystać cynamon, dropsy czekoladowe, kakao, konfitura, krem czekoladowy, orzechy, posiekane migdały, ulubiony dżem, a choćby przyprawę do piernika.

Sprawdź również: Wielkanocny barszcz Ewy Wachowicz jest najlepszy. Robi go w nietypowy sposób

Jak przygotować wielkanocną babkę krafin?

Wymieszaj drożdże z 20 g cukru. Następnie wlej letnie mleko, dodaj 150 g mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj naczynie i odstaw zaczyn na około 15-25 minut. W tym czasie posiekaj suszone owoce, zalej je wrzątkiem, aby zmiękły, a orzechy upraż na suchej patelni, mieszając, by się nie przypaliły.

Przesiej 270 g mąki. Zmiksuj jajka z 80 g cukru i opakowaniem cukru wanilinowego na puszystą masę. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodaj do niego przygotowany kogel-mogel i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić manualnie, mikserem na wolnych obrotach lub w robocie kuchennym z końcówką do ciasta. Stopniowo wsypuj mąkę, a kiedy ciasto zacznie nabierać jednolitej konsystencji, dodaj sól. Kontynuuj wyrabianie, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lekko klejące. Na końcu dodaj miękki tłuszcz i wyrabiaj przez kolejne 15-25 minut. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny, aby wyrosło.

Sprawdź również: W tym roku zrób takie nadzienie do jajek faszerowanych. Wszyscy poproszą o dokładkę

Przygotuj foremki, smarując je olejem lub masłem. Podziel ciasto na trzy części i każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt. Posmaruj rozwałkowane ciasto masłem i posyp dodatkami, takimi jak odsączone owoce, przyprawy, orzechy, konfitura czy krem czekoladowy. Zwiń prostokąt ciasno w wałek, starając się, by dodatki nie wychodziły na zewnątrz, a następnie przetnij wałek wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nierozcięty. Skręć powstałe paski w formę ślimaczka, tak aby rozcięte strony znalazły się w środku.

Umieść uformowane ślimaczki w przygotowanych foremkach, przykryj je i odstaw na godzinę, aby ponownie wyrosły. Po wyrośnięciu posmaruj je roztopionym masłem i posyp migdałami. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, jeżeli korzystasz z mniejszych foremek, lub 40-45 minut, jeżeli pieczesz w jednej dużej formie. Po ostudzeniu możesz polać babki lukrem, posmarować masłem lub oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.

Zobacz też:

Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować

Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam

Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś

Idź do oryginalnego materiału