Kręcona babka drożdżowa cruffin — składniki
Do przygotowania kręconej babki drożdżowej cruffin na Wielkanoc będziesz potrzebować:
- ½ łyżeczki soli,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 100 g cukru,
- 180 ml letniego mleka,
- 2 średnie jajka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 450 g mąki,
- 70 g tłuszczu.
Świeże drożdże możesz zastąpić suszonymi. W takim przypadku wykorzystasz 8 g drożdży instant. Do babki krafin sprawdzi się zarówno masło, jak i margaryna, możesz wybrać, co wolisz. Przygotuj również nadzienie — najlepiej sprawdzą się ulubione bakalie, ale możesz także wykorzystać cynamon, dropsy czekoladowe, kakao, konfitura, krem czekoladowy, orzechy, posiekane migdały, ulubiony dżem, a choćby przyprawę do piernika.
Sprawdź również: Wielkanocny barszcz Ewy Wachowicz jest najlepszy. Robi go w nietypowy sposób
Jak przygotować wielkanocną babkę krafin?
Wymieszaj drożdże z 20 g cukru. Następnie wlej letnie mleko, dodaj 150 g mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj naczynie i odstaw zaczyn na około 15-25 minut. W tym czasie posiekaj suszone owoce, zalej je wrzątkiem, aby zmiękły, a orzechy upraż na suchej patelni, mieszając, by się nie przypaliły.
Przesiej 270 g mąki. Zmiksuj jajka z 80 g cukru i opakowaniem cukru wanilinowego na puszystą masę. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodaj do niego przygotowany kogel-mogel i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić manualnie, mikserem na wolnych obrotach lub w robocie kuchennym z końcówką do ciasta. Stopniowo wsypuj mąkę, a kiedy ciasto zacznie nabierać jednolitej konsystencji, dodaj sól. Kontynuuj wyrabianie, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lekko klejące. Na końcu dodaj miękki tłuszcz i wyrabiaj przez kolejne 15-25 minut. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny, aby wyrosło.
Sprawdź również: W tym roku zrób takie nadzienie do jajek faszerowanych. Wszyscy poproszą o dokładkę
Przygotuj foremki, smarując je olejem lub masłem. Podziel ciasto na trzy części i każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt. Posmaruj rozwałkowane ciasto masłem i posyp dodatkami, takimi jak odsączone owoce, przyprawy, orzechy, konfitura czy krem czekoladowy. Zwiń prostokąt ciasno w wałek, starając się, by dodatki nie wychodziły na zewnątrz, a następnie przetnij wałek wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nierozcięty. Skręć powstałe paski w formę ślimaczka, tak aby rozcięte strony znalazły się w środku.
Umieść uformowane ślimaczki w przygotowanych foremkach, przykryj je i odstaw na godzinę, aby ponownie wyrosły. Po wyrośnięciu posmaruj je roztopionym masłem i posyp migdałami. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, jeżeli korzystasz z mniejszych foremek, lub 40-45 minut, jeżeli pieczesz w jednej dużej formie. Po ostudzeniu możesz polać babki lukrem, posmarować masłem lub oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.
Zobacz też:
Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować
Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś