Uwielbiam klasyczne lasagne, ale przyznam szczerze, nie przepadam za czasochłonnym układaniem równych płatów makaronu i warstw sosu. Dlatego szarpane lasagne to dla mnie prawdziwe wybawienie. To prostsza, mniej formalna, a jednocześnie niezwykle pyszna wersja tego włoskiego klasyka. Nie wymaga idealnego ułożenia makaronu. Zamiast tego używam połamanych kawałków suchych płatów lasagne, które podczas pieczenia chłoną aromatyczny sos i tworzą cudownie domową zapiekankę makaronową.
Szarpane lasagne z kurczakiem, brokułami i szpinakiem
W moim przepisie znajdziecie aksamitny, domowy beszamel, delikatnego grillowanego kurczaka, świeże brokuły i szpinak. Całość doprawiłam czarnym, białym oraz odrobiną kajeńskiego pieprzu, a do sosu dodałam czosnek i gałkę muszkatołową. To duet, który nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. Efekt? Danie, które łączy w sobie smak tradycyjnej lasagne i wygodę przygotowania zapiekanki, a do tego świetnie prezentuje się na stole i smakuje równie dobrze następnego dnia po odgrzaniu.
Dlaczego warto wybrać szarpane lasagne zamiast tradycyjnej?
Czasem wystarczy coś poszarpać, żeby stworzyć pyszne i tanie danie na obiad. Szarpane lasagne to szybkie danie bez zbędnych rytuałów. Wystarczy ugotować aksamitny sos, wymieszać go z kawałkami soczystego kurczaka, świeżymi warzywami, parmezanem i połamanym makaronem. Całość przerzucić do żaroodpornej formy i wstawić do piekarnika na 30 minut. Tak to ja mogę gotować i codziennie!
Szarpane lasagne można przygotować w wielu wersjach, nie tylko z makaronem. jeżeli chcesz ograniczyć węglowodany, spróbuj zastąpić płaty makaronu cienkimi plastrami cukinii lub bakłażana. Taka szarpana lasagne w wersji low-carb świetnie sprawdzi się u osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. W takiej odsłonie raczej rezygnuje się z klasycznego beszamelu, ale można go z powodzeniem zamienić na aksamitny sos serowy, który równie dobrze połączy wszystkie składniki.
Niezależnie od wariantu, ważne jest, aby w szarpanym lasagne nie zabrakło warzyw. W tym przepisie znajdziesz sporą ilość brokułów, szpinaku i czosnku. Drobno posiekane łatwo je wymieszać z sosem, dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego aromatu. A jeżeli ugotujesz zbyt dużo beszamelu, nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj go jako pyszny dodatek do kanapek madame croque lub innych zapiekanek. Szarpane lasagne to więc nie tylko wygodne danie jednogarnkowe, ale też elastyczna baza, którą można dopasować do własnych preferencji i stylu odżywiania.

Szarpane lasagne
DrukujSkładniki:
220 g suszonych makaronów lasagne
1 łyżka oliwy z oliwek
90 g masła
6 łyżek mąki
1 l mleka
1 łyżeczka białego pieprzu
½ czarnego pieprzu, grubo mielonego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 mała główka czosnku solo
300 g mrożonego brokułu
150 g świeżego szpinaku
300 g grillowanego kurczaka
60 g parmezanu, startego
sól do smaku
2 łyżki prażonych pinii
kilka gałązek świeżego tymianku i oregano do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę zrumienić na patelni, następnie dodać masło i smażyć, aż zasmażka lekko się zrumieni i zacznie intensywnie się pienić. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i gotować, aż zgęstnieje. Wykonać test – jeżeli sos spada powoli z łyżki, oznacza to, iż jest gotowy. Czas gotowania sosu wynosi około 20 minut.
- Kurczaka pokroić w kostkę. Rozmrożonego brokuła drobno posiekać, a szpinak pokroić grubo. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu wraz z przyprawami, całość wymieszać.
- Następnie dodać kurczaka i przygotowane warzywa, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać podgotowane, poszarpane płaty lasagne oraz połowę parmezanu, jeszcze raz dokładnie mieszając.
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 30 cm posmarować oliwą, przełożyć do niego przygotowaną lasagne, posypać pozostałym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C (funkcja grilla lub odpowiednik w danym piekarniku). Zapiekać przez 30 minut.
- Gotowe lasagne odstawić na 10 minut, następnie posypać orzeszkami piniowymi, świeżymi ziołami i pokroić na porcje. Smacznego!