Idealne kotlety mielone powinny być miękkie i soczyste, dosłownie rozpływające się w ustach. Właśnie takie są śląskie karminadle. Babcia zawsze dodawała do nich...śledzia. Na myśl o takim dodatku wiele osób może złapać się za głowę, jednak to właśnie on decyduje o ich wyjątkowym smaku.
Karminadle ze śledziem biją na głowę klasyczne kotlety mielone
Klasyczne kotlety mielone robi się z mięsa wieprzowego. Z kolei śląskie karminadle to połączenie wieprzowiny z wołowiną. Właśnie dlatego wychodzą tak miękkie i smaczne.
To danie obiadowe można przygotować również z mięsa króliczego. Dawniej robiono je jedynie ze śledzia, ponieważ dostęp do mięsa był ograniczony. Poza tym ludzie nie mieli na nie pieniędzy.
Na Śląsku nie zrezygnowano ze śledzia w kotletach mielonych. Zaczęto łączyć go z wieprzowiną i wołowiną. Dzięki tej rybie karminadle mają wyrazisty smak.
Przy przygotowywaniu tego dania należy zachować odpowiednie proporcje i nie przesadzić z ilością soli, ponieważ śledź sam w sobie jest dość słony.
Przepis na karminadle ze śledziem
Składniki:
- 200 g wpieprzowiny;
- 200 g wołowiny;
- 1 filet ze śledzia;
- 1 cebula;
- 1 jajko;
- 1 czerstwa bułka;
- 2 szklanki mleka mleka;
- przyprawy: sól i pieprz wedle uznania;
- bułka tarta na panierkę;
- smalec do smażenia.
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem karminadli, mocz śledzia przez noc w mleku, w lodówce. Następnego dnia odsącz go z nadmiaru płynu i drobno posiekaj. Potem wymieszaj rybę ze zmielonym mięsem wieprzowym i wołowym.
W kolejnym kroku zamocz czerstwą bułkę w mleku na kilkanaście minut. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na smalcu. Następnie dodaj warzywo razem z odsączonym z nadmiaru płynu pieczywem do mięs i ryby.
Do całości wbij jajko i dosyp przyprawy. Zacznij wyrabiać masę i uformuj ją w kule. Tak przygotowane kotlety mielone obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym smalcu do momentu, aż będą rumiane z jednej i drugiej strony.
Babcia zawsze podawała karminadle z ziemniakami i buraczkami. Możesz jeść je z pieczywem i inną surówką np. z kiszoną kapustą, marchewką z jabłkiem czy mizerią.
Zobacz też:
Dosyp to do gotowanej marchewki. Zdziwisz się, iż może być tak smaczna
Takie buraczki robi siostra Anastazja. Nietypowe połączenie, ale smak zwala z nóg
Owoce nigdy więcej nie opadną na dno. Wystarczy, iż piekąc ciasto zrobisz to