Morwa to niepozorny owoc, który skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Dostarcza sporej dawki witaminy C oraz witamin z grupy B. Warto zaznaczyć, iż jest nie tylko zdrowa, ale też niskokaloryczna. Polecana jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z cukrzycą lub insulinoopornością. Ale to nie jedyne zalety owocu. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po dżem z morwy i jak go przygotować.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Czarna morwa jest zalecana przy infekcjach bakteryjnych i przeziębieniach. Jakie ma adekwatności?
Nie każdy wie, iż czarna morwa to owoc, który wyróżnia się wieloma adekwatnościami prozdrowotnymi. Z wyglądu przypomina jeżynę i może być spożywana na surowo, jako owocowa przekąska lub wykorzystana do robienia domowych przetworów. Dlaczego warto po nią sięgać? Korzyści jest bardzo dużo:
w owocach znajdują się antyoksydanty, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników oraz spowalniają procesy starzenia
czarna morwa wspiera układ krążenia i pomaga obniżyć parametry ciśnienia tętniczego krwi
dzięki zawartości błonnika, wspiera procesy trawienne zachodzące w organizmie
owoce działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo i mogą wspierać leczenie infekcji układu oddechowego
z uwagi na obecność żelaza, mogą być także skutecznym wsparciem w walce z anemią
wywierają korzystny wpływ na zdrowie skóry, zwłaszcza w zakresie łagodzenia objawów trądziku
owoce morwy zawierają związki spowalniające rozkład węglowodanów, dlatego są zalecane dla osób, które walczą z cukrzycą lub insulinoopornością
Dżem z morwy czarnej - lista składników. Czego będziesz potrzebować?
Owoce nie nadają się do przechowywania, dlatego dżem z morwy czarnej należy przygotować bezpośrednio po ich zebraniu. Poniżej lista składników potrzebnych do przygotowania tego smakowitego przetworu:
1 kg owoców morwy czarnej
500 g cukru
3 łyżki soku z cytryny
Dżem z morwy - przepis krok po kroku. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją
Przygotowanie tej smakowitej słodkiej przekąski jest bardzo proste, a warto przypomnieć, iż jest wiele możliwości wykorzystania dżemu z morwy. Przepis jest następujący:
Owoce oczyszczamy z szypułek i myjemy pod bieżącą wodą
Przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans (co jakiś czas należy zamieszać zawartość)
Gdy owoce puszczą sok, dodajemy cukier i sok z cytryny
Smażymy do czasu, aż owoce się rozpadną, a dżem uzyska pożądaną konsystencję (uwaga na przypalenie)
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zamykamy
Słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia
jeżeli chcemy uzyskać dżem o idealnie gładkiej konsystencji, to przed włożeniem do słoików możemy go zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Jak zrobić dżem z morwy w ekspresowym tempie? Wykorzystaj ten patent
Przygotowanie dżemów nie zajmuje dużo czasu, jednak wymusza konieczność ciągłego pilnowania przetworów, które znajdują się na palniku. Wystarczy chwila nieuwagi, aby dżem przywarł do dna garnka i się przypalił. Jest jednak sposób na to, jak zrobić dżem z morwy w znacznie szybszym tempie. Wystarczy do garnka z owocami dodać pektynę. Jest to naturalna substancja żelująca, dzięki której można uzyskać idealną konsystencję dżemu bez konieczności długiego gotowania. Pektynę dodaje się zwykle pod koniec gotowania, ale szczegółów dotyczący użycia należy szukać w instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Zobacz też: Zamiast kupować suplementy, zrób kiszoną kapustę. To nie tylko probiotyk. Czy można użyć młodej kapusty?