Tak zrobisz sernik Karczmarza. Smaczny jak z najdroższej cukierni

shareinfo.pl 6 dni temu
Zdjęcie: sernik Karczmarza


fot. screen Youtube / Henia Foks

Desery to konieczność na stołach wielu Polaków, a sernik jest szczególnie lubiany i doceniany przez miłośników łakoci. Nie za tłusty, nieprzesłodzony i bogaty w białko, bo główny bohater – twaróg, ma go mnóstwo. Ciasto wszędzie się pojawia – imprezy, spotkania rodzinne, wesela, czy przyjęcia imieninowe są świętowane z udziałem pysznego sernika. Tym razem możesz go zrobić w nieco innej wersji. Poznaj cudny przepis Heni Foks na sernik Karczmarza.

Wariacji na temat sernika jest bez liku. Z rodzynkami i bez rodzynek, pieczony i na zimno, na spodzie z ciasta kruchego, bez spodu. Sernik Karczmarza to genialne połączenie kruchego ciasta, dżemu, masy serowej i ciasta kakaowego. Przepis nie jest wcale czasochłonny ani trudny. Każdy, kto choć raz piekł sernik, podstawowe umiejętności już nabył, wiec teraz będzie z górki.

Przepis Heni Foks na sernik Karczmarza

List składników:
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
100 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 spora łyżeczka kakao

Masa serowa
4 jajka
1 kg sera z wiaderka
1 budyń 40 g
100 ml oleju
100 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
1 szklanka cukru
4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki)

Sposób przygotowania:
W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i jajko. Dodaj olej i wyrabiaj składniki na gładkie ciasto. Podziel je na dwie nierówne porcje. Małą połącz z kakao, a dużą wylep spód blaszki o wymiarach 17 cm x 27 cm wyłożonej pergaminem.

Masa serowa: miksuj jajka z cukrem na pulchną masę, przełóż twaróg, budyń w proszku i kaszę. Dodaj po 100 ml oleju i mleka, starannie mieszaj.

Na cieście w formie rozprowadź konfiturę. Na nią wyłóż twarogową masę, a na niej kawałki ciasta kakaowego. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170℃ przez 60 minut. Smacznego.

Polecamy też przepis na sernik krakowski i sernik wiedeński.

Idź do oryginalnego materiału