Jak wyczyścić deskę do krojenia? Wystarczą dwa składniki
Deska do krojenia stanowi nieodłączny element każdej kuchni. W większości przypadków okazuje się niezbędna, jeżeli chcemy komfortowo pokroić warzywa, owoce czy mięso. Wskutek intensywnej eksploatacji, rzeczone akcesorium jest narażone na rozmaite zabrudzenia. Z tego względu warto poznać pewną metodę, która pomoże w utrzymaniu jej w czystości.
Sprytną metodą podzieliła się Magdalena Małysa – autorka strony na Instagramie "bionicznymop_magdam". Rzeczony sposób opiera się na wykorzystaniu dwóch składników, które prawdopodobnie każdy z nas ma w swojej kuchni. Chodzi o zwykłą sól kuchenną oraz ocet. Jak za ich pomocą można wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?
Po pierwsze, deskę należy zalać wrzątkiem. Trzeba przy tym zachować ostrożność, by się nie poparzyć. Następnym krokiem jest nasypanie na deskę soli. Całość trzeba porządnie natrzeć. o ile masz skaleczone dłonie, to wówczas warto ubrać rękawiczki. Po natarciu deski solą, całość zalewamy octem, a potem dokładnie opłukujemy pod ciepłą, bieżącą wodą.
Przeczytaj też: Zapach cebuli, czosnku lub ryby na desce do krojenia? Tym sposobem gwałtownie się go pozbędziesz
Czy deskę do krojenia można myć w zmywarce?
Wiele osób może zastanawiać się nad tym, czy deskę do krojenia można wyczyścić w zmywarce. Okazuje się, iż w większości przypadków nie jest to dobry pomysł. Długie namaczanie drewnianej deski w wodzie i detergentach może sprawić, iż zużyje się ona znacznie szybciej. Z tego względu zaleca się, by deski myć manualnie.
Sprawa inaczej wygląda w przypadku plastikowych desek do krojenia. Większość tego rodzaju akcesoriów można myć w zmywarce, choć przedtem warto zaznajomić się z informacją podaną przez producenta na opakowaniu.
Zobacz też:
Działa na kaszel lepiej niż drogi syrop. Wystarczy łyżeczka dziennie
Wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Jesienią pij taką herbatę
Dodaj łyżkę tego produktu do wody, a buraki ugotują się w błyskawicznym tempie