- Zupa ogórkowa jest jednym z flagowych dań polskiej kuchni.
- Dzięki ogórkom kiszonym, które są jej bazą, pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit.
- Należy jednak pamiętać o kilku wartościowych wskazówkach.
Zupa ogórkowa to podstawa naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, iż danie oprócz fantastycznego smaku wpływa także pozytywnie na pracę naszych jelit. Należy jednak zastosować się do tej jednej rady.
Rozwiąż quiz o PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
Zupa ogórkowa zbawienna dla jelit
Ogórkowa, której głównym składnikiem są ogórki kiszone, może się okazać remedium na problemy trawienne. Danie jest bowiem dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, ale także magnez i potas. Dzięki tym składnikom zupa nie tylko wspomaga pracę jelit, ale także zapobiega zaparciom oraz poprawia przemianę materii.
Jednak, aby zachować te wszystkie cenne składniki oraz ich adekwatności, należy zwrócić uwagę na temperaturę spożywanej zupy. Ta nie powinna być zbyt wysoka. To właśnie ciepła, ale nie gorąca ogórkowa może załagodzić dolegliwości związane z przewodem pokarmowym.
Zobacz także: To kultowa scena z kina PRL. Nie wiadomo, jak trafiła do filmu
Jednak ku niezadowoleniu wszystkich miłośników mięsa, najzdrowszy wariant ogórkowej zakłada gotowanie zupy bez jego użycia. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego może bowiem stanowić obciążenie dla wątroby oraz serca. Zamiast tego źródło tłuszczu w zupie ogórkowej powinny stanowić takie produkty, jak oliwa lub odrobina prawdziwego masła.
Przepis na ogórkową na bulionie warzywnym
Składniki:
- 1 por;
- 2 łyżki masła;
- 2 marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- kawałek selera;
- 4 ziemniaki;
- 6 ogórków kiszonych;
- 2 litry bulionu warzywnego;
- 2 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- sól, pieprz do smaku;
- dodatkowo: śmietana, pęczek koperku.
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności należy pokroić pora w drobne paski.
- W garnku roztopić masło i wrzucić posiekanego pora. Dusić pod pokrywą ok. 5 min.
- Dodać marchew, pietruszkę i seler starte na tarce o grubych oczkach.
- Całość chwilę podsmażyć, następnie zalać bulionem.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości na małym palniku.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodać ogórki starte na tarce z grubszymi oczkami (razem z zalewą).
- Opcjonalnie dodać odrobinę śmietany. Zahartować bulionem i wymieszać w zupie.
- Opcjonalnie posypać zupę koperkiem.