Przekąski karnawałowe to nie tylko pączki, bogato zdobione ciasta czy faworki, ale również pyszne oponki serowe. Niektórym ich smak może kojarzyć się z dzieciństwem, bo były szalenie popularne na imprezach karnawałowych w latach 80-tych i 90-tych.
Jednak nawet, jeżeli jeszcze nigdy ich nie próbowałeś, powinieneś spróbować przygotować te słodkości samodzielnie. To nic trudnego. Oponki serowe według poniższego przepis na pewno wyjdą puszyste i miękkie i posmakują każdemu fanowi domowych przekąsek.
Oponki serowe to karnawałowy przysmak w stylu retro. Jak je przygotować?
Oponka serowa jest pysznym karnawałowym przysmakiem w stylu retro, którym możesz delektować się niezależnie od daty w kalendarzu. Idealnie sprawdzi się jako przekąska do kawy, na styczniową domówkę, urodziny czy imieniny. Możesz podawać ją na ciepło albo zajadać na zimno w zależności od preferencji.
Oponka serowa ma charakterystyczną dziurkę w środku (stąd jej nazwa). Wycina się ją dzięki kieliszka albo małej szklanki (małe kółko w środku) oraz większego kubka albo talerzyka (zewnętrzne koło).
Jest przygotowywana na bazie twarogu i smażona na tłuszczu, ale wcale nie musi być nim po brzegi nasiąknięta. Wystarczy odsączyć ją po usmażeniu ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu.
Czytaj również: W PRL-u lądował na stole zamiast schabowych. Zapomniany, a zdrowszy od mięsa i wielu ryb
Prosty przepis na oponki serowe. Wyjdą miękkie i puszyste jak chmurka
Oponki serowe według tradycyjnego przepisu zawsze wychodzą obłędnie smaczne i puszyste. Nie potrzebujesz do nich drogich składników, ponieważ przygotowanie tej słodkiej przekąski opiera się na prostej recepturze jak u babci.
Składniki na oponki serowe:
- mąka - 250 g
- twaróg zmielony - 250 g
- soda oczyszczona - 1 łyżka
- cukier - 4 łyżki
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- ocet - 1 łyżka (opcjonalnie mocniejszy trunek)
- jajka (żółtka) - 2 sztuki
- śmietana gęsta - 100 g
- olej (do smażenia) - według potrzeb
- cukier puder - do posypania
- cynamon sypki - odrobina
Przygotowanie oponek serowych zacznij od wymieszania składników: mąki z sodą, do których następnie musisz dodać twaróg, cukry, żółtka jajek i śmietanę. Z wymienionych produktów zagnieć ciasto tak, aby było gładkie i elastycznie.
Masę na oponki serowe wyłóż na stolnicę albo blat posypany mąką i rozwałkuj ciasto na mniejsze kawałki (placuszki o około 1,5-2 cm grubości). Oprósz każdy z nich mąką.
Zacznij wycinać kółka dzięki dostępnych w kuchni naczyń (kieliszkiem małe koło w środku, a większe zewnętrzne szklanką albo kubkiem) tak, by powstał kształt opony.
Wyjmij z szafki głęboki garnek i rozgrzej w nim tłuszcz do smażenia oponek. Wrzucaj je po kolei i gotowe odkładaj na papierowe ręczniki. Chodzi o to, by jego kawałki odciągnęły nadmiar płynu z przysmaków. Gotowe oponki serowe posyp cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!
Zobacz też:
Ciasto drożdżowe wyrośnie jak nigdy. Wystarczy łyżka tego produktu
Tak puszystego sernika nie jadłeś. Wystarczy jeden trik, a rozpłynie się w ustach
Podawaj do obiadu zamiast ziemniaków. Spodnie gwałtownie zrobią się zbyt szerokie w pasie