U mnie w domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o więcej

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /Pixel


Nie możesz zapomnieć smaku domowych oponek sprzed lat? Być może podobnie jak u mnie w domu, u ciebie także piekła je babcia czy mama. Były miękkie, puszyste jak chmurka i, o dziwo, nie wychodziły zbyt tłuste. Moja rodzina tak je uwielbia, iż do dziś goszczą na stole w karnawał. Jak zrobić idealne oponki, które znikną ze stołu w pięć minut?

Przekąski karnawałowe to nie tylko pączki, bogato zdobione ciasta czy faworki, ale również pyszne oponki serowe. Niektórym ich smak może kojarzyć się z dzieciństwem, bo były szalenie popularne na imprezach karnawałowych w latach 80-tych i 90-tych.

Jednak nawet, jeżeli jeszcze nigdy ich nie próbowałeś, powinieneś spróbować przygotować te słodkości samodzielnie. To nic trudnego. Oponki serowe według poniższego przepis na pewno wyjdą puszyste i miękkie i posmakują każdemu fanowi domowych przekąsek.

Oponki serowe to karnawałowy przysmak w stylu retro. Jak je przygotować?

Oponka serowa jest pysznym karnawałowym przysmakiem w stylu retro, którym możesz delektować się niezależnie od daty w kalendarzu. Idealnie sprawdzi się jako przekąska do kawy, na styczniową domówkę, urodziny czy imieniny. Możesz podawać ją na ciepło albo zajadać na zimno w zależności od preferencji.

Oponka serowa ma charakterystyczną dziurkę w środku (stąd jej nazwa). Wycina się ją dzięki kieliszka albo małej szklanki (małe kółko w środku) oraz większego kubka albo talerzyka (zewnętrzne koło).

Jest przygotowywana na bazie twarogu i smażona na tłuszczu, ale wcale nie musi być nim po brzegi nasiąknięta. Wystarczy odsączyć ją po usmażeniu ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu.

Czytaj również: W PRL-u lądował na stole zamiast schabowych. Zapomniany, a zdrowszy od mięsa i wielu ryb

Prosty przepis na oponki serowe. Wyjdą miękkie i puszyste jak chmurka

Oponki serowe według tradycyjnego przepisu zawsze wychodzą obłędnie smaczne i puszyste. Nie potrzebujesz do nich drogich składników, ponieważ przygotowanie tej słodkiej przekąski opiera się na prostej recepturze jak u babci.

Składniki na oponki serowe:

  • mąka - 250 g
  • twaróg zmielony - 250 g
  • soda oczyszczona - 1 łyżka
  • cukier - 4 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka (opcjonalnie mocniejszy trunek)
  • jajka (żółtka) - 2 sztuki
  • śmietana gęsta - 100 g
  • olej (do smażenia) - według potrzeb
  • cukier puder - do posypania
  • cynamon sypki - odrobina

Przygotowanie oponek serowych zacznij od wymieszania składników: mąki z sodą, do których następnie musisz dodać twaróg, cukry, żółtka jajek i śmietanę. Z wymienionych produktów zagnieć ciasto tak, aby było gładkie i elastycznie.

Masę na oponki serowe wyłóż na stolnicę albo blat posypany mąką i rozwałkuj ciasto na mniejsze kawałki (placuszki o około 1,5-2 cm grubości). Oprósz każdy z nich mąką.

Zacznij wycinać kółka dzięki dostępnych w kuchni naczyń (kieliszkiem małe koło w środku, a większe zewnętrzne szklanką albo kubkiem) tak, by powstał kształt opony.

Wyjmij z szafki głęboki garnek i rozgrzej w nim tłuszcz do smażenia oponek. Wrzucaj je po kolei i gotowe odkładaj na papierowe ręczniki. Chodzi o to, by jego kawałki odciągnęły nadmiar płynu z przysmaków. Gotowe oponki serowe posyp cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!

Zobacz też:

Ciasto drożdżowe wyrośnie jak nigdy. Wystarczy łyżka tego produktu

Tak puszystego sernika nie jadłeś. Wystarczy jeden trik, a rozpłynie się w ustach

Podawaj do obiadu zamiast ziemniaków. Spodnie gwałtownie zrobią się zbyt szerokie w pasie

Idź do oryginalnego materiału