Zbyt wysoka temperatura w mieszkaniu, nieodpowiednia wilgotność czy trzymanie marchewki luzem na blacie sprawiają, iż po kilku dniach staje się mniej jędrna. Na szczęście są sposoby, by temu zapobiec, a choćby odratować warzywa, które zdążyły już się pomarszczyć.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Jak uratować zwiędnięta marchewkę? Prosty trik, który w mig postawi warzywa na nogi
Choć w sklepach marchewka często leży poza chłodnią, w domowych warunkach radzi sobie najlepiej właśnie w lodówce. Niska temperatura spowalnia proces wysychania i ogranicza kontakt ze światłem. To szczególnie ważne zimą, gdy ogrzewanie dodatkowo podnosi temperaturę w mieszkaniu. Marchewkę warto umieścić w szufladzie na warzywa, najlepiej w przewiewnym woreczku lub owinąć w lekko wilgotny ręcznik papierowy.
Wysoka wilgotność to sprzymierzeniec marchwi, ale w odpowiedniej ilości. Ręcznik nie może być zbyt mokry, bo nadmiar wody przyspieszy psucie. Kiedy zadbamy o balans, marchewka pozostanie świeża choćby przez kilkanaście dni.
Jak przywrócić świeżość marchewki? Prostym sposobem gwałtownie odzyska jędrność
choćby jeżeli warzywo zdążyło już zwiędnąć, nie oznacza to wcale, iż powinniśmy je wyrzucić. Marchew działa jak gąbka, wystarczy zanurzyć ją w zimnej wodzie, aby ponownie nabrała sprężystości. Najlepiej włożyć ją do miseczki z bardzo zimną wodą lub wodą z kostkami lodu i schować do lodówki na kilka godzin.
Efekt potrafi być naprawdę spektakularny - twardość wraca, a skórka przestaje się marszczyć. Pamiętajmy jedynie, by po takim "spa" zużyć marchewkę jak najszybciej, bo to tylko krótkotrwałe odświeżenie, a nie sposób na kolejne dni przechowywania.
Zobacz też: "Pestycydowa dwunastka" wybrana. Te owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone
Jak przechować marchew na zimę? Zasady długiego przechowywania
Aby marchew przetrwała chłodne miesiące w dobrym stanie, warto zacząć od odpowiedniej selekcji. Najlepiej przechowują się zdrowe, nieuszkodzone korzenie, oczyszczone z ziemi, ale nieumyte. Pozostawiona wilgoć mogłaby przyspieszyć psucie, dlatego przed składowaniem należy jedynie delikatnie odciąć nacie, aby warzywo nie traciło wody.
Chłodne i ciemne miejsce to podstawa. Lodówka działa dobrze, ale jeszcze lepiej sprawdza się piwnica, pod warunkiem iż nie jest ogrzewana. Marchew można ułożyć w skrzyniach i zasypać wilgotnym piaskiem, który zapewnia stabilną wilgotność i chroni przed wysychaniem. Warto także unikać przechowywania jej obok owoców wydzielających etylen, takich jak jabłka, bo mogą przyspieszać dojrzewanie i psucie.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.



![Szybkie czyszczenie piekarnika krok po kroku. Bez detergentów [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2024/04/Kuchnia.jpg)









