Jak dokładnie – to można było zobaczyć podczas warsztatów zorganizowanych 17 czerwca przez Koło Gospodyń Wiejskich w Sikorach. Pokaz pieczenia tradycyjnego podlaskiego ciasta przygotowała Anna Szpura ze Starej Kornicy. Piecze, ale i opowiada niczym Makłowicz Pani Anna Szupa, właścicielka Pracowni KulinArt ze Starej Kornicy to mistrzyni, jeżeli chodzi o wypiekanie sękacza (i nie tylko). Mało tego – nie tylko doskonale piecze, ale też umie barwnie o tym podlaskim przysmaku opowiadać... - Dziś przygotowałam pokaz tradycyjnego wypieku sękacza. Na naturalnym palenisku, specjalnym drewnie, sezonowanym, dobrze wysuszonym. Drewno musi być z drzewa liściastego, najlepiej owocowego dziś korzystam z wiśniowego – mówiła pani Anna. - Wałek do sękacza mam z drewna. Musi być ono sezonowane, najlepiej 10 lat – najlepsze są grusza, jabłoń, dąb. Wałek musi być dobrze wykręcony, nie może pękać przy zmianie temperatury. Ten mam już z 15 lat i jest cały, a mam nadzieję, iż i jeszcze posłuży. w tej chwili stosowane są metalowe wałki, z blachy kwasówki, ale z drewnianego sękacz inaczej smakuje. Wałek okręcony jest papierem do pieczenia i plecionką ze sznurka lnianego, naturalnego, bo ma kon
Tak się, proszę Państwa, robi prawdziwego sękacza!
zyciesokolowa.pl 3 tygodni temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Tak się, proszę Państwa, robi prawdziwego sękacza!
Powiązane
Stacja Wakacje – Chorwacja
1 godzina temu
Kugiel radoszycki na każdą porę i okazję
1 godzina temu
Food truck Friza i Przemka Pro zaparkuje przed Serenadą
1 godzina temu
Polecane
Jedz zdrowo, kontroluj cukier, żyj pełnią życia…
4 godzin temu
Tusk ostro o PiS. "Zawsze gotowi zatruć radość"
5 godzin temu
Probiotyki – przyszłość walki z zakażeniami ran?
7 godzin temu
Ekspert o refundacji flozyn
7 godzin temu