Jak dokładnie – to można było zobaczyć podczas warsztatów zorganizowanych 17 czerwca przez Koło Gospodyń Wiejskich w Sikorach. Pokaz pieczenia tradycyjnego podlaskiego ciasta przygotowała Anna Szpura ze Starej Kornicy. Piecze, ale i opowiada niczym Makłowicz Pani Anna Szupa, właścicielka Pracowni KulinArt ze Starej Kornicy to mistrzyni, jeżeli chodzi o wypiekanie sękacza (i nie tylko). Mało tego – nie tylko doskonale piecze, ale też umie barwnie o tym podlaskim przysmaku opowiadać... - Dziś przygotowałam pokaz tradycyjnego wypieku sękacza. Na naturalnym palenisku, specjalnym drewnie, sezonowanym, dobrze wysuszonym. Drewno musi być z drzewa liściastego, najlepiej owocowego dziś korzystam z wiśniowego – mówiła pani Anna. - Wałek do sękacza mam z drewna. Musi być ono sezonowane, najlepiej 10 lat – najlepsze są grusza, jabłoń, dąb. Wałek musi być dobrze wykręcony, nie może pękać przy zmianie temperatury. Ten mam już z 15 lat i jest cały, a mam nadzieję, iż i jeszcze posłuży. w tej chwili stosowane są metalowe wałki, z blachy kwasówki, ale z drewnianego sękacz inaczej smakuje. Wałek okręcony jest papierem do pieczenia i plecionką ze sznurka lnianego, naturalnego, bo ma kon
Tak się, proszę Państwa, robi prawdziwego sękacza!
zyciesokolowa.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Tak się, proszę Państwa, robi prawdziwego sękacza!
Powiązane
Przybyli z bagażami
2 godzin temu
Powrót z towarzyszem
3 godzin temu
Polecane
Jak pikantne jedzenie wpływa na twój organizm?
6 godzin temu
Botoks pod lupą. Pilny komunikat po serii zatruć!
11 godzin temu
Idziesz na grzyby? O tym musisz pamiętać
13 godzin temu
Sen, stres i cukier — jak styl życia wpływa na glikemię?
13 godzin temu
Zatrucia toksyną botulinową. Polskie organy ostrzegają…
13 godzin temu
Wegovy zatwierdzony do leczenia MASH
13 godzin temu
ŚCO zaprasza pacjentów ze stomią na spotkanie
14 godzin temu