Tak rozpoznasz młode ziemniaki w sklepie. Uważaj, żeby nie popełnić błędu. Możesz się rozczarować

g.pl 1 dzień temu
Ziemniaki to jeden z produktów, który gości na polskich stołach choćby kilka razy w tygodniu. Można je przygotowywać na mnóstwo sposobów, więc prędko nam się nie znudzą. Wiele osób twierdzi przy tym, iż najlepsze są polskie młode ziemniaki. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż "wczesne ziemniaki" są czymś zupełnie innym.
Ziemniaki, kartofle, pyry, bulwy - niezależnie od tego, jak je nazywamy, wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Młode ziemniaki mogą natomiast każdy taki posiłek uczynić jeszcze lepszym, zwłaszcza gdy połączymy to z innymi wiosennymi warzywami. o ile jednak chcemy mieć pewność co do zakupu naszych ziemniaków, powinniśmy zwracać uwagę na kilka rzeczy. Dużo powie nam już etykieta, choć niektórzy mogą popełnić na tym etapie błąd.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czym się różnią ziemniaki wczesne od młodych? Po tym poznasz, co tak naprawdę kupujesz
Określenia "wczesne" i "młode" wydają się mieć zbliżone znaczenie, ale wrażenie to okazuje się błędne. Wczesne ziemniaki pojawiają się w sklepach w kwietniu, a czasami choćby już w marcu. Nie są to jednak polskie ziemniaki, a produkty sprowadzane z zagranicy: głównie z Grecji, Cypru i Włoch. Są to także produkty w pełni dojrzałe. W czasie transportu do Polski muszą zostać zabezpieczone przed gniciem, często przy użyciu środków chemicznych. Jak więc można się spodziewać, będą one różnić się w smaku od polskich młodych ziemniaków. Na te niestety musimy poczekać nieco dłużej.
Młode ziemniaki pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Są one zbierane na początku sezonu w kraju pochodzenia, przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Do sklepów trafiają prosto od rolników z Polski. Charakteryzują się cienką, łuszczącą się skórką. Ponadto z reguły są mniejsze i mają mniej regularny kształt. Najczęściej są wciąż pokryte ziemią, co chroni je przed utratą wody, w rezultacie dłużej pozostają świeże. Niemniej należy pamiętać, iż nie dają się one do dłuższego przechowywania. Po przekrojeniu młodego ziemniaka odkryjemy jasny miąższ o charakterystycznym świeżym zapachu. Co ciekawe, zawierają mniej skrobi i więcej wody, dzięki czemu są mniej kaloryczne niż ziemniaki wczesne. Jak zatem najlepiej wykorzystać ich zalety w kuchni?


Młode ziemniaki są pyszne bez wielu przygotowań. Co można zrobić z młodych ziemniaków na obiad?
Jak zostało już wspomniane, młode ziemniaki mają cienką skórkę, więc nie wymagają one obierania. Przed gotowaniem wystarczy dokładnie je umyć i wyszorować. Co więcej, nie potrzebują one wielu przygotowań, aby smakować dobrze. Doskonale komponują się z samym masłem, kefirem, kwaśną śmietaną lub maślanką. Do tego można dodać świeże zioła. W celu uzyskania bardziej sycącego posiłku wystarczy przygotować sadzone jajko lub mizerię. Poza gotowaniem młode ziemniaki nadają się do opiekania i grillowania.
Zobacz też: Przepis na placki ziemniaczane. Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Będą cienkie i niezwykle chrupiące


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału