
Papryka to składnik sosów, leczo, zup, kotletów i wielu innych potraw. Czasem potrzebujemy dodać do nich warzywo bez skórki, a wtedy najczęściej pieczemy je w piekarniku, aby łatwiej odstała. Aczkolwiek to pracochłonne zajęcie i niezbędne są przybory np. folia aluminiowa. Przyda się też trochę fachu w ręku, bo trzeba ściągnąć prawie iż niewidoczną, jeszcze ciepłą otoczkę. Poznaj odkrywczy trik, który sprawi, iż skóra odejdzie sama! A wszystko bez piekarnika, bez brudzenia blachy i bez czekania!
Dlaczego warto obierać paprykę?
Przyrządzając specjały takie jak ajvar, pasta czy leczo warto zdjąć skórkę z papryki. W gotowej potrawie np. sosie może się zrolować lub pogorszyć jej fakturę. choćby gdy zmiksujesz potrawę, włókna po skórce zostaną i będą problematyczne w jedzeniu. W dodatku skórka papryki jest ciężkostrawna – w lekkostrawnej diecie, np. zalecanej po operacji, się nie sprawdzi. Jak usunąć zewnętrzną otoczkę gwałtownie i sprawnie? Ten patent to hit.
Powszechny trik na obieranie papryki w piekarniku przyda się zwłaszcza przy bardzo dużych ilościach surowca. jeżeli chcesz obrać tylko 1-3 sztuki, wtedy ukłoń się w stronę mikrofalówki.
Jak obrać paprykę w kuchence mikrofalowej?
Na początku umyj paprykę i przedziel równolegle na pół. Zabierz gniazda nasienne i błonki. Połówki umieść we właściwym naczyniu, przykryj, ale niedokładnie, tak by para mogła ulatywać ze środka. Zatrzaśnij pojemnik w mikrofalówce i ustaw maksymalną moc – podgrzewaj ok. 3-4 minuty (aż papryka zmięknie, a skórka się zmarszczy). Późnej wyjmij paprykę, a gdy ostygnie, obierz.