Tajemnica podlaski placków ziemniaczanych. Od PRL-owskiego baru mlecznego do kulinarnego hitu!

ddb24.pl 1 miesiąc temu
Placki ziemniaczane to prawdziwa kwintesencja podlaskiej historii i prostoty regionalnej kuchni. To danie od lat stanowi podstawę domowego menu. W czasach PRL były synonimem szybkiego, taniego i sycącego posiłku serwowanego w każdym barze mlecznym. Dziś te skromne kartoflaki (oładki lub bliny jak mawia się gwarowo) przeżywają wielki renesans. Dzięki nowatorskim modyfikacjom, zwłaszcza tym z mięsnym farszem, zdobywają popularność w internecie, stając się jednym z najbardziej wiralowych przepisów kulinarnych! Tradycja zaczyna się od kopania: jesień to czas ziemniaka

Na Podlasiu ziemniak to nie tylko składnik – to dziedzictwo. Region słynie z wielu tradycyjnych potraw opartych na tym warzywie, a jesień jest tradycyjnie czasem wykopów . W połowie października 2025 r. ceny ziemniaków w regionie wahają się od 0,80 zł do 1,60 zł za kilogram (choć w większych workach bywa taniej). Tak niska cena i uniwersalność sprawiały, iż placki, zrobione z ziemniaków najwyższej jakości, mogły być podstawą wyżywienia.

Tradycyjne podlaskie placki ziemniaczane to idealny dowód na to, iż pyszne jedzenie nie wymaga wysublimowanych składników. Wystarczą proste produkty, by uzyskać placki miękkie w środku, a chrupiące z wierzchu. Na czym polega podlaski sekret smaku i chrupkości? Podstawa wyjątkowego smaku tkwi w dodaniu przeciśniętego przez praskę czosnku, który subtelnie podkręca smak, nie dominując go. Co więcej, na Podlasiu do masy ziemn
Idź do oryginalnego materiału