Na Podlasiu ziemniak to nie tylko składnik – to dziedzictwo. Region słynie z wielu tradycyjnych potraw opartych na tym warzywie, a jesień jest tradycyjnie czasem wykopów . W połowie października 2025 r. ceny ziemniaków w regionie wahają się od 0,80 zł do 1,60 zł za kilogram (choć w większych workach bywa taniej). Tak niska cena i uniwersalność sprawiały, iż placki, zrobione z ziemniaków najwyższej jakości, mogły być podstawą wyżywienia.
Tradycyjne podlaskie placki ziemniaczane to idealny dowód na to, iż pyszne jedzenie nie wymaga wysublimowanych składników. Wystarczą proste produkty, by uzyskać placki miękkie w środku, a chrupiące z wierzchu. Na czym polega podlaski sekret smaku i chrupkości? Podstawa wyjątkowego smaku tkwi w dodaniu przeciśniętego przez praskę czosnku, który subtelnie podkręca smak, nie dominując go. Co więcej, na Podlasiu do masy ziemn




![Coraz bliżej święta… Zrób zdjęcie świątecznej choinki i wygraj prezenty [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2023/12/bombki-choinka-swieta-2020-fot.-Dariusz-Nowaczynski-2.jpg)







