Idealny sernik bez pęknięć? Wystarczy unikać tych błędów

smakosze.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Idealny sernik bez pęknięć? Wystarczy unikać tych błędów


SPIS TREŚCICo sprawia, iż sernik pęka już w piekarniku?Dlaczego sernik opada po upieczeniu?Jak piec sernik, żeby był równy i kremowy?Kilka prostych zasad, które naprawdę działająSernik miał być wisienką na torcie. Plan był prosty – sprawdzony przepis, dobre składniki, spokojne pieczenie. A jednak po wyjęciu z piekarnika coś poszło nie tak. Środek opadł, na wierzchu pojawiła się szeroka rysa, a całość wygląda zupełnie inaczej, niż w wyobraźni. Brzmi znajomo? jeżeli tak, nie jesteś wyjątkiem. Sernik to jedno z tych ciast, które potrafią zaskoczyć – choćby doświadczonych domowych piekarzy. I wcale nie chodzi o brak umiejętności. Najczęściej winne są drobne szczegóły, które łatwo przeoczyć w codziennym biegu. Temperatura składników, zbyt szybkie pieczenie albo niepozorne uchylenie drzwiczek piekarnika. Dobra wiadomość jest taka, iż większości problemów da się uniknąć. Wystarczy wiedzieć, na co zwrócić uwagę i czego nie robić. Zaraz wszystko stanie się jasne.
Idź do oryginalnego materiału