Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo, które pełne jest cennych witamin oraz minerałów. Jako lekkostrawna i delikatna opcja doskonale komponuje się z różnymi przyprawami oraz innymi składnikami, dzięki którym zyskuje zupełnie nowy smak. Tak jest między innymi w przypadku smakowitej pasty kanapkowej, której głównym składnikiem jest właśnie cukinia.
Cukinia na śniadanie. Przygotuj z niej smakowitą pastę do kanapek
Cukinia zalicza się do grona sezonowych warzyw, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Mało kto bierze jednak pod uwagę możliwość przygotowania z niej apetycznej pasty do kanapek, która sprawdzi się na śniadanie lub jako dodatek do chrupiących grzanek.
Ta zdrowa i smakowita opcja, która z pewnością spodoba się wegetarianom i weganom, gdyż z powodzeniem może zastąpić masło. Jako interesująca alternatywa dla smarowideł kanapkowych doda lekkości i świeżości śniadaniowym potrawom i stanie się nowym ulubieńcem twojej rodziny.
To prosty, tani i szybki sposób na zdrowe śniadanie, a także na wprowadzenie tego sezonowego warzywa do codziennej diety. Zwłaszcza iż można łączyć ją z różnymi dodatkami, przez co gwałtownie się nie znudzi i na stałe wpisze się w menu twojej rodziny. Wystarczy już kilka składników, aby przyrządzić smakowite smarowidło do kanapek, w którym główną rolę odgrywa cukinia.
Sprawdź też: Ten ketchup zrobisz bez... pomidorów. Smak cię zaskoczy
Jak zrobić pastę do kanapek z cukinii? Zmieszaj kilka składników
Pasta kanapkowa z cukinii to połączenie składników, które razem tworzą świetną kompozycję na śniadanie. Sprawdzi się jako smarowidło pod ser, wędlinę, a także liczne dodatki. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 1 cukinia
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
- Curry
- Opcjonalnie: koperek, bazylia oregano
- Dodatki: płatki chili, pestki słonecznika
Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia i obrania cukinii, a następnie zetrzyj ją na grubych oczkach. Obierz i dość drobno pokrój czosnek oraz cebulę. Na rozgrzanej oliwie zeszklij je, po czym dodaj startą cukinię i całość duś przez około 10-15 minut, aż odparuje nadmiar wody.
Pozostaw do wystygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj ulubione zioła i dopraw do smaku według uznania. Dzięki dodatkowi curry pasta zyska żółto-pomarańczowy kolor. Dorzuć ulubione dodatki. Wsadź do lodówki i podawaj po schłodzeniu na kanapce. Smacznego!
Spróbuj też: O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy
Zobacz też:
Okropnie śmierdzi, ale to skarbnica zdrowia. W Polsce mało kto odważy się spróbować
To najzdrowsze smarowidło. W Polsce mało znane, a proste do zrobienia
Ten zdrowy, proteinowy chleb zrobisz bez mąki. Jest chrupiący i smaczny