Ta gastronomiczna rodzina ciągle się rozwija. Poznaj kulinarne koncepty warszawskiego Konesera

natemat.pl 6 godzin temu
W Warszawie, gdy mówimy: "hub restauracyjny", myślimy: "Koneser". Ten wielofunkcyjny kompleks w bardzo dogodnej lokalizacji i zrewitalizowanej przestrzeni to dosłownie gastronomiczne zagłębie stolicy Polski. Zapraszamy na wyprawę przez restauracje i bary tego tętniącego życiem miejsca. Nie pożałujecie!


Centrum Praskie Koneser od lat zajmuje szczególne miejsce w naszym sercu. Praktycznie każdy aspekt tego rozbudowanego obiektu czyni z niego doskonałe miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, znajomymi, lunch czy spotkanie biznesowe. I to w każdy dzień, z największym naciskiem na wieczory i weekendy.

Nie będziemy chyba odosobnieni w ocenie, chwaląc jego maksymalnie dogodną lokalizację. Położone w sercu Pragi, blisko Śródmieścia, centrum jest łatwo dostępne, niezależnie od wyboru środka lokomocji. Można wygodnie do niego dotrzeć autobusem, tramwajem czy metrem, a od 2024 r. kładką spacerową na Wiśle.



Nie sposób przejść obojętnie nad unikalnym wyglądem tego miejsca, w którym tak udanie połączono starannie zrewitalizowaną przestrzeń postindustrialną z żywą tkanką miejską. Modny i designerski kompleks składa się z zabytkowych budynków Wytwórni Wódek "Koneser" z XIX wieku, którym dano nowe życie.

O Koneserze jest zawsze głośno za sprawą setek różnorodnych wydarzeń, które co roku realizowane są w klimatycznych ogródkach na tutejszym placu. Ale jeszcze większą renomę budują mu znajdujące się na jego terenie obiekty gastronomiczne. To właśnie dzięki nim uchodzi za najważniejszy hub restauracyjny prawobrzeżnej Warszawy.

Koncepty kulinarne w Koneserze reprezentują kuchnie z wielu zakątków świata. To tu mieści się jedna z najlepszych restauracji nie tylko w Warszawie, ale także w całej Polsce, wyróżniana w przewodniku Michelin. Gastronomiczna rodzina Konesera cały czas się powiększa. Zachęcamy do jej poznania!

Starlet


Najnowszy koncept w Koneserze. We wnętrzu oddającym hołd praskiemu rzemiosłu, z metalowymi detalami baru i sufitu oraz sztuką z galerii na ścianach, można delektować się 40 winami z autorskiej selekcji oraz kuchnią flexi. Królują w niej warzywa, owoce i ryby. To obowiązkowy punkt dla miłośników dobrego wina i doskonałej kuchni!

Figa z Makiem Cheese Box Bar


Pasjonaci sera, wyselekcjonowanych win i smakowitych przekąsek mają tu swoją mekkę. Lokal serwuje boxy pełne serów, oliwek, pikli, owoców i orzechów, a także dania na ciepło z serem Raclette np. grzanki z figą. Kameralne wnętrze nierzadko służy do spotkań towarzyskich z degustacją sera i wina oraz warsztatów artystycznych.

L’Osteria Pizza E Pasta


Pierwsza w Polsce restauracja serwującej włoską kuchnię sieci L’Osteria. Zachwyca wyjątkowo dużymi, 45-centymetrowymi pizzami, porcjami stworzonymi do dzielenia się oraz pysznym makaronem z własnej manufaktury. Przepiękne wnętrze w klimacie Bella Italia tworzy atmosferę rodzinnej gościnności. Amatorzy pizzy i "makaroniarze" muszą tu wpaść!

3/4 Koneser Bar


W tym lokalu na trzecim piętrze budynku Muzeum Polskiej Wódki udało się wykreować atmosferę stylu i elegancji. Cocktail bar słynie z autorskich tj. własnoręcznie przygotowanych koktajli i nalewek. Tu sztuka miksologii wznosi się na naprawdę wysoki poziom. Najbardziej wymagające podniebienia będą zadowolone!

AZIA Restaurants


Trzy piętra i cztery koncepty kulinarne: kuchnia tajska, japońska, chińska oraz grill koreański. Miłośnicy smaków i aromatów Dalekiego Wschodu znajdą tu dla siebie enklawę. Lokal w azjatyckim stylu zatrudnia kucharzy z najodleglejszych państw Azji. Na bazie oryginalnych przepisów przygotują gościom wyśmienitej jakości dania.

Bombaj Masala


Kierunek dla wielbicieli zjawiskowych smaków Indii. Dzięki otwartej kuchni można przypatrzyć się tu pracy kucharzy z tego dalekiego kraju. W menu "rządzą" tapasy, dania z pieca tandoor oraz tradycyjne curry. Uczta odbywa się w otoczeniu ceglastych ścian, pod industrialnym sufitem ozdobionym setkami miedzianych elementów.

Concept Food & Wine


Jedna z najlepszych kuchni w Warszawie, w stylu comfort food. Oferowane w menu dania europejskie i polskie przy akompaniamencie wybornych win przywołują u gości beztroskie czasy rodzinnych spotkań. Całość dopełnia piękny anturaż z ciepłym wystrojem. Lokal sąsiaduje z kolekcją unikatowych samochodów luksusowych.

Freya Cafe & Deli


To tu pielgrzymują często stołeczni smakosze "zieleniny". Wegańsko-wegetariańska kawiarnia speciality ma im do zaoferowania topową kawę z polskich palarni, sezonową kuchnię autorską, kanapki, zupy, zestawy lunchowe, dania na wynos, wypieki i delikatesy. Nad przytulnym wnętrzem lokalu unosi się duch zero waste.

Green Caffè Nero


Smaczne śniadanie lub lekki lunch to ten adres. W tym ciepłym i komfortowym miejscu z fotelami, stolikami i stołkami barowymi można delektować się świeżo parzoną włoską kawą z dodatkami oraz zajadać się wypiekanymi na miejscu bagietkami czy croissantami. Domowe ciasta pochodzą z lokalnej warszawskiej manufaktury.

Koneser Grill


Tu pracuje się w otwartej kuchni na żywym ogniu! To ta restauracja już po raz kolejny trafiła do międzynarodowego przewodnika Michelin z odznaczeniem Bib Gourmand. Miłośnicy grilla i wina mogą zamówić m.in. steki, żeberka czy ryby przyrządzone klasycznymi technikami grillowania.

Moxy Bar


Otwarty całą dobę 7 dni w tygodniu bar można znaleźć w energetycznym lobby Hotelu Moxy Warsaw Praga. Na gości czekają w designerskim wnętrzu oryginalne koktajle, dobre wina, przekąski w formule Grab & Go i kultowe flatbreads.

ORZO


W tej słonecznej restauracji można poczuć się jak na wybrzeżu Italii. Wyrabiane manualnie makarony, autorska pizza i boskie desery mają w tym swój udział. To też idealny punkt dla całych rodzin. Wizytom z dziećmi sprzyjają specjalna strefa zabaw i dziecięce menu, a w weekendy dodatkowo wsparcie animatorek. Siłą ORZO jest też przestronny ogródek z widokiem na plac Konesera.

Pijalnia Czekolady E. Wedel


Królestwo czekolady w gastronomicznym wydaniu. W pijalni czekolady, stylizowanej na kultową warszawską cukiernię Karola Wedla z 1851 roku, można delektować się niepowtarzalnymi napojami, deserami i śniadaniami na bazie tego słodkiego surowca. Zimna czy gorąca czekolada? Lody? Wielbiciele czekoladowych (i nie tylko!) wyrobów znajdą tu coś dla siebie, a także zakupią klasyczne produkty Wedla.

Setki Powodów


Restauracja, w której zawsze coś się dzieje i znajdzie się dobry powód, by przekroczyć jej próg. Podstawą menu są stylowo serwowane uliczne przekąski z różnych zakątków świata (burgery, żeberka, sałatki, makarony, owoce morza) i świetne koktajle. Jest też karta z daniami dla dzieci. Pobyt umila nowoczesny i luźny wystrój z super muzyką w tle.

Spółdzielnia.Koneser


Najbardziej "praska" z łódzkich restauracji. W luźnej atmosferze można tu zjeść dania kuchni europejskiej i amerykańskiej, a także zamówić drinki w dobrze zaopatrzonym barze. Restauracja otwarta jest również na gości z dziećmi i zwierzętami domowymi. Świetna miejscówka zarówno na chill ze znajomymi, jak i na obiad w gronie rodziny.

Więcej o konceptach kulinarnych rozwijanych w restauracyjnym hubie prawobrzeżnej Warszawy znajdziecie na stronie Centrum Praskiego Koneser – koneser.eu.

Idź do oryginalnego materiału