Przełom maja i czerwca to rozpoczęcie sezonu na truskawki. Przez najbliższe tygodnie będziemy mogli cieszyć się smakiem tych pysznych owoców i przygotowywać z nich różne dania. Warto skorzystać z tej okazji, aby zrobić proste ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką truskawkową.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Jakie można zrobić ciasto z truskawkami? Najlepiej sprawdzi się ten biszkopt z kremem i galaretką
Biszkopt z kremem śmietanowym, galaretką i owocami może brzmieć skomplikowanie, jednak w rzeczywistości przepis jest bardzo prosty. Najważniejsze są oczywiście dobrej jakości składniki i świeże truskawki, które podbiją smak. Każdą warstwę robi się bardzo szybko, ale na koniec ciasto musi spędzić kilka godzin w lodówce, aby stężało. Warto wziąć ten czas pod uwagę, jeżeli chcemy przygotować deser na odwiedziny gości.
Zobacz też: Najlepszy nawóz do truskawek. Wystarczy rozsypać pod krzakami, a obsypią się soczystymi owocami
Ile galaretki na 500 g truskawek? Przygotuj wszystkie składniki według proporcji
Składniki na warstwę truskawkową:
500 gramów truskawek,
dwa opakowania galaretki truskawkowej,
750 mililitrów wody.
Składniki na biszkopt:
4 jajka w temperaturze pokojowej,
140 gramów drobnego cukru,
100 gramów mąki pszennej,
40 gramów mąki ziemniaczanej,
pół łyżeczki aromatu waniliowego.
Składniki na krem śmietanowy:
300 mililitrów mocno schłodzonej śmietanki 30 proc.,
250 gramów mocno schłodzonego mascarpone,
40 gramów cukru pudru.
Nasączenie:
ćwierć szklanki ciepłej wody,
dwie łyżki soku z cytryny,
łyżka cukru waniliowego.
Jak zrobić biszkopt, żeby był puszysty? Przepis krok po kroku
Najpierw rozpuszczamy we wrzątku dwie galaretki i odstawiamy do stężenia. Cały czas kontrolujemy jej gęstość, ponieważ musi być lekko ścięta, ale jednocześnie na tyle płynna, aby dało się ją później wylać na ciasto.
Teraz robimy biszkopt. W tym celu ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy do nich cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i aromat waniliowy. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Do masy jajecznej dodajemy po kolei przesiane mąki i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza. Pieczemy biszkopt przez 20 minut, po tym czasie wyciągamy go z piekarnika i studzimy.
Gdy biszkopt jest już wystudzony, nasączamy go mieszanką wody, soku z cytryny i cukru waniliowego.
Teraz zabieramy się za krem. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i wszystko razem ubijamy.
Gdy masa śmietanowa będzie sztywna, smarujemy nią nasączony biszkopt. Na wierzchu układamy truskawki pozbawione szypułek, a całość pokrywamy tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, by na drugi dzień było już gotowe do zjedzenia.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.