Przecier pomidorowy to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć pod ręką. Jest świetną podstawą do przygotowania zupy pomidorowej, soku lub sosu, a jeżeli użyjemy odpowiednich produktów, wydobędziemy z tych dań pełnię smaku. Oprócz świeżych pomidorów, warto dodać również aromatyczne przyprawy. Sprawdź nasz przepis, jeżeli chcesz ugotować pyszny przecier i przechować go w słoiku przez kilka miesięcy.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Jak się robi przecier pomidorowy? Najpierw wybierz odpowiednie warzywa
Przygotowanie przecieru pomidorowego nie jest trudne, jednak warto mieć na uwadze, iż jego jakość zależy przede wszystkim od warzyw, których używamy. jeżeli chcemy uzyskać gęstą substancję, idealną do sosów, najlepiej wybrać pomidory mało soczyste, ale z dużą zawartością miąższu. Zwykle są one twardsze w dotyku i mają podłużny kształt. Do takiego rodzaju zaliczają się na przykład pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie.
W przypadku rzadkich, wodnistych przecierów, które doskonale nadają się do gotowania zupy pomidorowej lub soku, lepszym wyborem będą soczyste, duże i miękkie warzywa. Wówczas sprawdzą się takie odmiany jak pomidor malinowy, bawole serce lub gargamel. jeżeli chcemy przygotować przecier właśnie z takich warzyw, to należy nieco dłużej gotować je w garnku, aby odparował z nich nadmiar wody.
Zobacz też: Zwróć uwagę na te zmiany. W ten sposób unikniesz włamania. To typowe sztuczki złodziei
Passata pomidorowa: przepis. Jakich składników użyć do przecieru?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania przecieru pomidorowego, to:
4 kilogramy pomidorów (najlepiej z dużą ilością miąższu),
pełna łyżka soli,
pełna łyżka cukru,
4 ząbki czosnku (po jednym na kilogram pomidorów)
2-3 gałązki lubczyku,
wybrane przyprawy do smaku: oregano, ostra lub słodka papryka, gałązka świeżej bazylii.
Przecier pomidorowy do słoików. Postępuj zgodnie z przepisem
Na początek należy dokładnie umyć pomidory i usunąć z nich szypułki. Następnie trzeba będzie je sparzyć i obrać ze skórki. W tym celu nacinamy lekko warzywa na czubku, wkładamy je do miski, zalewamy wrzątkiem i trzymamy w nim przez około 20 sekund. Po tym czasie odlewamy wrzątek, oblewamy pomidory zimną wodą, a następnie ostrożnie zdejmuje skórkę, zaczynając od naciętego fragmentu.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka i ustawiamy palnik na niską moc. Warzywa gotujemy tak długo, aż zaczną się rozpadać (zwykle przez około 45 minut).
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie drobnego sita, na którym ścieramy miękkie pomidory. Powstałą papkę przekładamy ponownie do garnka i dodajemy do niej sól, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk oraz przyprawy.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Jak już wspomnieliśmy, czas gotowania na tym etapie będzie zależeć od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać oraz jakich pomidorów użyliśmy.
Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki.
Gdy przecier będzie gotowy, przelewamy go do słoików. Naczynia zakręcamy i od razu odwracamy je denkami do góry, aby zakrętki się dobrze zassały.
Słoiki dokładnie owijamy grubą ścierką lub ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia, w ten sposób rozpocznie się proces pasteryzacji.
Tak przygotowany przecier można przechowywać w piwnicy lub spiżarni choćby przez kilka miesięcy. Warto jednak pamiętać, aby po otwarciu schować słoik do lodówki.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.