Kurczak po tajsku to prawdziwa uczta dla zmysłów. To danie jest intensywne w smaku, ale także bardzo kolorowe. W tej wersji podajemy go w towarzystwie marchewki i cukinii, ale o ile masz w domu paprykę lub inne warzywo, które chciałbyś zużyć, możesz śmiało dorzucić je na patelnię. Marzy ci się chrupiący kurczak po tajsku? Chwytaj za woka. Z tym przepisem usiądziesz przy pełnym talerzu za około 35 minut.
REKLAMA
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem
Kurczak po tajsku z warzywami - tych narzędzi będziesz potrzebować
Czas przygotowania - ok. 35 minut
Liczba porcji - 4
Poziom trudności - średni
Zanim przystąpisz do gotowania, przygotuj: ostry nóż, głęboką patelnię, dwie miski, garnek, wyciskacz do cytrusów i praskę do czosnku.
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku i warzywami - składniki
pierś z kurczaka - 500 g
mleczko kokosowe - 150 ml
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cukinia - 0,5 szt.
limonka - 1 szt.
świeży imbir - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
pasta curry - 0,5 łyżki
dwa ząbki czosnku
olej roślinny (najlepiej z orzechów arachidowych) - 3 łyżki
świeża kolendra - 3 gałązki (opcjonalnie)
ostra papryczka (opcjonalnie)
orzeszki arachidowe lub sezam (opcjonalnie)
Danie podawaj makaronem ryżowym lub ryżem.
Chrupiący kurczak po tajsku z warzywami - sposób przygotowania
Zanim przystąpisz do przyrządzania kurczaka, ugotuj makaron ryżowy lub ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżeczki oleju, łyżkę sosu sojowego oraz sok wyciśnięty z połówki limonki, a następnie dodaj pokrojone mięso. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.
W drugiej misce wymieszaj pastę curry, jedną łyżkę sosu sojowego i jedną łyżeczkę oleju. o ile lubisz, możesz dodać do sosu trzy gałązki posiekanej kolendry. Całość wymieszaj.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Cukinię i marchewkę obierz ze skórki, a następnie pokrój w półksiężyce.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią marchewkę i cukinię. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich cebulę. Gdy cebula się zeszkli, przełóż warzywa do miski z sosem z pastą curry i wymieszaj.
Na tę samą patelnię dodaj odrobinę oleju i wrzuć na nią kurczaka. Zamarynowane mięso należy smażyć ok. 5 minut, aż się zarumieni. Gdy kurczak będzie już złoty, dodaj do niego warzywa z sosem. Po chwili dodaj do dania starty lub drobno posiekany imbir, sok z połówki limonki i mleczko kokosowe. Danie podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zdejmij patelnię z kuchenki, gdy sos zgęstnieje.
Kurczaka po tajsku podawaj z ryżem lub z makaronem ryżowym. Danie możesz przyozdobić listkami kolendry, ćwiartką limonki, ostrą papryczką, orzeszkami arachidowymi lub sezamem. Smacznego!
Wskazówka: Świeży imbir warto trzymać w zamrażalniku. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość, ale nie tylko. Imbir jest włóknisty, przez co trudno się go kroi i trze. o ile go zamrozisz, to zadanie będzie zdecydowanie łatwiejsze. o ile nie chcesz jeść skórki imbiru, możesz obrać go małą łyżeczką.
Zobacz też: Przetwory na zimę. Marmolada z cukinii to prawdziwa petarda, ale gruszki w occie depczą jej po piętach! [PRZEPISY]