Szukają najlepszego szefa kuchni! Ruszył nabór do konkursu na Kulinarne Grand Prix Wrocławia

strefamiast.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: - We Wrocławsku można zjeść smacznie, niebanalnie i w oparciu o regionalne produkty - mówi prezydent Jacek Sutryk.


Wrocław po raz pierwszy wyłoni najlepszego szefa kuchni w mieście - pod patronatem prezydenta Jacka Sutryka. Cel? Znaleźć tego, który potrafi przygotować najlepsze danie z użyciem wskazanych produktów z Dolnego Śląska. Nagrodą główną jest staż w restauracji z gwiazdkami Michelin. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 6 września.

- Chcemy budować pozycję Wrocławia jako miasta, które oferuje nie tylko piękne zabytki i atrakcje turystyczne. Także jako miejsca, gdzie można zjeść niebanalnie, smacznie oraz w oparciu o charakterystyczne produkty regionalne - mówi prezydent Wrocławia, Jacek Sutryk. - Nasi szefowie kuchni coraz odważniej sięgają po lokalne marki, które przez blisko osiemdziesiąt lat od wymiany ludności na Dolnym Śląsku zdążyły się już nieźle wykształcić - dodaje prezydent.

W konkursie mogą wziąć udział szefowie kuchni pracujący zawodowo w restauracjach i hotelach na terenie Wrocławia. Wręczenie nagród przez prezydenta i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce 8 października w Starym Ratuszu. Nagroda główna to dwutygodniowy staż w restauracji wyróżnionej jedną czerwoną i jedną zieloną gwiazdką Michelin w Sztokholmie. Za drugie i trzecie miejsce przewidziano nagrody pieniężne - 4 i 3 tys. zł netto – ufundowane przez Wrocławską Organizację Turystyczną, partnera konkursu.

- Nagroda w formie stażu w Sztokholmie, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2023, łączy wiedzę o kuchni i biznesie. Liczymy, iż wymiana doświadczeń z kucharzami o międzynarodowej renomie powoli jeszcze bardziej podnieść jakość wrocławskiej oferty kulinarnej - mówi Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego, pomysłodawcy i organizatora konkursu. Uczestnicy przygotują jedno autorskie danie główne na bazie co najmniej jednego produktu regionalnego z kategorii: szparagi, sery, kiszonki, pstrąg kłodzki, miody, ślimaki, wina. Użycie więcej niż jednego produktu regionalnego będzie dodatkowo punktowane. Jednocześnie taki składnik nie może być elementem dekoracyjnym - musi być wkomponowany w potrawę.

Zgłaszać się można do 6 września. Danie w formularzu zgłoszeniowym musi zostać opisane (włącznie ze sposobem przygotowania) i sfotografowane. Jury najpóźniej 23 września wybierze trzy najlepsze propozycje. Ich autorzy będą przygotowywali w swoich macierzystych restauracjach pięć porcji zgłoszonego dania, z przystawką, deserem oraz odpowiednio dobranym alkoholem. Degustacje z udziałem jury odbędą się 8 października. Tego dnia jury ogłosi również werdykt.

Idź do oryginalnego materiału