Mają mało kalorii
Szparagi to niskokaloryczne rośliny. 100 g szparagów dostarczy nam jedynie 21 kcal i mnóstwo błonnika. To za jego przyczyną czujemy się szybciej syci i nie ciągnie nas do słodkich przekąsek, dlatego szparagi są dobre na odchudzanie.
Dobre przy cukrzycy
Idealne dla cukrzyków nie tylko ze względu na niską wartość energetyczną ale również ze względu na to, iż mają niski indeks glikemiczny wynoszący 15. jeżeli więc chorujesz na cukrzycę lub insulinooporność, powinieneś włączyć te warzywa do swojej diety.
Źródło kwasu foliowego
Szparagi są bogate w kwas foliowy, który wspiera układ nerwowy rozwijającego się maluszka w brzuszku mamy. Dlatego też powinny po nie sięgać kobiety w wieku rozrodczym, a zwłaszcza planujące potomstwo w najbliższym czasie. 100 g szparagów dostarczy nam 52 μg.
Zawierają potas
Szparagi to również cenne źródło potasu.100 g tych warzyw zawiera 202 mg potasu, który reguluje poziom ciśnienia tętniczego oraz poziom glikogenu odpowiedzialnego za pracę mięśni. Ponadto wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i pracy mózgu.
Szparagi dobre na serce
Szparagi wykazują też inne adekwatności prozdrowotne. Włączenie ich do diety może zapobiec chorobom związanym z nadmiernym poziomem cholesterolu. Wykazano w badaniach, iż szparagi regulują poziom cholesterolu, podwyższają poziom “dobrego” cholesterolu HDL, obniżając poziom “złego” cholesterolu LDL i poziom trójglicerydów. Poza tym szparagi obniżają ryzyko chorób serca i nowotworów.
Na dobry sen
Szparagi korzystnie wpływają na nasz sen. Przeprowadzono badania na pracownikach zmianowych i udowodniono, iż regularne spożywanie ekstraktu ze szparagów wpływa na jakość snu. Zaobserwowano tendencję do poprawy efektywności snu i czasu reakcji oraz zmniejszone uczucie zmęczenia.
Szparagi na skórę
Szparagi zawierają witaminy B, C i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Również zawarty w nich beta-karoten jest niezastąpiony dla naszej skóry.
Na drogi moczowe
Obecna w szparagach asparagina wykazuje adekwatności moczopędne, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu oraz wspomaga pracę nerek. Warto sięgać po nie w przypadku infekcji dróg moczowych. Ale uwaga, ponieważ asparagina zawiera siarkę, zapach moczu po spożyciu szparagów jest charakterystyczny i może być dla niektórych nieco drażniący.
Podsumowując korzystajmy z sezonowości szparagów i jedzmy je jak najczęściej, pamiętając o licznych korzyściach prozdrowotnych, a będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem i nienaganną figurą.