Uroczysta msza, przejście ulicami miasta specjalnego korowodu, czy liczne pokazy artystyczne – w Kielcach odbyła się piąta edycja ,,Rzemieślniczego bazaru”.
Na kieleckim rynku możemy nabyć tradycyjne wyroby rzemieślnicze, takie jak: wypieki, wędliny czy garderobę. Filip Prokop, prezes świętokrzyskiej Izby Rzemieślników i Przedsiębiorców informuje, iż liczba firm działających w ramach cechów stale rośnie. – w tej chwili w regionie świętokrzyskim działa ponad 1400 przedsiębiorców, którzy zrzeszeni są w blisko 20 cechach rzemieślniczych, a liczba firm chcących być częścią tych organizacji stale rośnie. W tej chwili myślimy nad utworzeniem nowego cechu florystów – mówi.
Halina Dobrowolska, która prowadzi piekarnię z kilkudziesięcioletnią tradycją wyjaśnia, iż sekret wykonania dobrego i zdrowego chleba tkwi w doborze odpowiednich składników. – Od początku powstania naszej rodzinnej firmy, to jest prawie 80 lat temu, nie zmieniliśmy naszej receptury. Do wypieku chleba stosujemy specjalny kwas, który sprawia, iż wyrób jest korzystny dla naszego zdrowia, ponieważ unieszkodliwia obecne w zbożach mykotoksyny oraz rozbija sole kwasu fitynowego, które utrudniają organizmowi przyswajanie witamin – tłumaczy.

Z kolei Waldemar Drożdżol, prezes Korporacji Kominiarzy Polskich zwraca uwagę na fakt, iż nowoczesne technologie stają się integralną częścią ich codziennej pracy. – W czasach mojej młodości było powiedzenie: ,,Jak się nie będziesz uczył, to zostaniesz kominiarzem”. Wydaje mi się, iż współcześnie ta sentencja straciła sens, gdyż zawód ten wymaga wiedzy oraz umiejętności obsługi specjalistycznych urządzeń. Świat się zmienia, a my chcemy za nim nadążyć – podkreśla.
Cechy rzemieślnicze powstały w średniowieczu jako zrzeszenia rzemieślników wykonujących ten sam zawód. Ich głównymi celami była ochrona wspólnych interesów oraz wzajemna pomoc przy szkoleniu nowych pracowników. Cechy dbały również o przestrzeganie cen, standardów pracy i organizowały pomoc dla chorych lub wdów po rzemieślnikach.














