Ale Anne-Sophie Pic chce to zmienić. Francuska mistrzyni kuchni prowadzi restaurację „Maison Pic” i została wyróżniona trzema gwiazdkami przez przewodnik Michelin. Uważana jest za jedną z najlepszych szefowych kuchni na świecie i przygotowała wykwintne menu dla francuskiej astronautki Sophie Adenot, które zabierze ze sobą, gdy w przyszłym roku poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).
Żywność w kosmosie musi spełniać rygorystyczne wymagania
Obejmuje cztery przystawki, dwa dania główne i dwa desery. Wśród dań w menu znajdują się zupa cebulowa, krem z foie gras na tostowanym brioszku i zupa krem z homara, zupa puree. Dania główne obejmują duszoną wołowinę i drób z polentą Comté oraz krem czekoladowy i pudding ryżowy na deser.
Sophie Adenot już nie może się doczekać posiłków w kosmosie: „ Menu nie tylko zaskoczy nasze kubki smakowe i zachwyci nasze podniebienia, ale także pozwoli nam połączyć się z Ziemią”. Oprócz przepisanych posiłków na stacji kosmicznej, które opierają się na ścisłych wytycznych naukowych, astronauci mogą również przywieźć własne jedzenie na ISS. Ma to na celu zapewnienie różnorodności i promowanie dobrego samopoczucia psychicznego.
Ale czy to menu z gwiazdką Michelin, czy standardowa oferta na pokładzie ISS , jedzenie w kosmosie jest zawsze droższe niż (prawie) wizyta w jakiejkolwiek restauracji na Ziemi. Dostarczanie jedzenia astronautom w kosmosie kosztuje około 23 000 euro, wliczając produkcję i transport, podaje Guardian. Przy trzech posiłkach dziennie, to prawie 8000 euro za posiłek.