Szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin wysyła menu w kosmos

manager24.pl 3 dni temu
Anne-Sophie Pic jest uważana za jedną z najlepszych szefowych kuchni na świecie. Stworzenie menu dla kosmosu było szczególnym wyzwaniem, choćby dla Francuzki. Astronauci są obiektem zazdrości wielu za ich podróż w kosmos – ale jedzenie tam jest mniej. Jedzenie na misjach kosmicznych składa się głównie z liofilizowanej żywności, do której astronauci muszą dodawać wodę podczas przygotowywania.

Ale Anne-Sophie Pic chce to zmienić. Francuska mistrzyni kuchni prowadzi restaurację „Maison Pic” i została wyróżniona trzema gwiazdkami przez przewodnik Michelin. Uważana jest za jedną z najlepszych szefowych kuchni na świecie i przygotowała wykwintne menu dla francuskiej astronautki Sophie Adenot, które zabierze ze sobą, gdy w przyszłym roku poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).

Żywność w kosmosie musi spełniać rygorystyczne wymagania

Obejmuje cztery przystawki, dwa dania główne i dwa desery. Wśród dań w menu znajdują się zupa cebulowa, krem ​​z foie gras na tostowanym brioszku i zupa krem ​​z homara, zupa puree. Dania główne obejmują duszoną wołowinę i drób z polentą Comté oraz krem ​​czekoladowy i pudding ryżowy na deser.

Dania mają na celu zabranie „szczypty Francji w kosmos”, według Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA). „Gotowanie w kosmosie to ekscytujące wyzwanie”, powiedziała Anne-Sophie Pic. „To oznacza przesuwanie granic gastronomii”. Musiała przestrzegać pewnych kryteriów: dania musiały być bez okruchów, lekkie i mieć okres przydatności do spożycia co najmniej 24 miesiące. Głównym wyzwaniem było spełnienie specyfikacji technicznych przy jednoczesnym zachowaniu smaku.
8 tys. euro za posiłek

Sophie Adenot już nie może się doczekać posiłków w kosmosie: „ Menu nie tylko zaskoczy nasze kubki smakowe i zachwyci nasze podniebienia, ale także pozwoli nam połączyć się z Ziemią”. Oprócz przepisanych posiłków na stacji kosmicznej, które opierają się na ścisłych wytycznych naukowych, astronauci mogą również przywieźć własne jedzenie na ISS. Ma to na celu zapewnienie różnorodności i promowanie dobrego samopoczucia psychicznego.

Ale czy to menu z gwiazdką Michelin, czy standardowa oferta na pokładzie ISS , jedzenie w kosmosie jest zawsze droższe niż (prawie) wizyta w jakiejkolwiek restauracji na Ziemi. Dostarczanie jedzenia astronautom w kosmosie kosztuje około 23 000 euro, wliczając produkcję i transport, podaje Guardian. Przy trzech posiłkach dziennie, to prawie 8000 euro za posiłek.

Idź do oryginalnego materiału