Szarlotka z kruszonką jak u babci – pachnąca i delikatna

fajnainspiracja.pl 1 miesiąc temu

Dziś serdecznie zapraszamy na wyjątkową chrupiącą, pachnącą i delikatną szarlotkę z migdałami, orzechami i cynamonem – do skosztowania, która łączy w sobie lekkość, wyrazistą soczystość i delikatność. Przygotuj się na doznania smakowe, które oczarują Cię od pierwszej chwili. Zapach domu i piękne chwile spędzone razem w babcinej kuchni są nie do opisania!

Spróbuj także tego wspaniałego deseru kokosowego

Szarlotka z kruszonką

Co będzie potrzebne:

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • Migdały, orzechy i cynamon – do smaku
  • 70 g cukru

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • wanilina – do smaku
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 120 g masła/margaryny
  • 130 g kwaśnej śmietany

Do dekoracji i posypania:

  • cukier puder

Przygotuj się i ty: Piernik jabłkowy z polewą czekoladową – wilgotny, prosty, szybki i pyszny.

Sposób przygotowania:

1) Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. W misce wymieszać z migdałami, orzechami, cukrem i cynamonem do smaku i preferencji.

Nadzienie można przygotować według własnego uznania.

2. Do innej miski wsypujemy mąkę, którą mieszamy z solą, waniliną, cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy schłodzone masło lub dobrej jakości margarynę startą na tarce lub pokrojoną w kostkę – mieszamy aż powstanie kruszonka, następnie dodajemy kwaśną śmietanę – mieszamy rękami.

3. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia, rozłożyć na niej część kruszonki i dzięki łyżki rozpłaszczyć ją na równą warstwę.

4. Następnie rozsmaruj nadzienie jabłkowe i rozłóż na wierzchu drugą część kruszonki.

5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180°C, aż powierzchnia będzie ładnie zarumieniona.

6. Po upieczeniu ostudź, posyp cukrem pudrem i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

Idź do oryginalnego materiału