Szarlotka z cynamonem – prosty przepis!

fajnainspiracja.pl 1 miesiąc temu

Ciesz się nieodpartym połączeniem jabłek i cynamonu dzięki temu prostemu przepisowi na szarlotkę z cynamonem. Przygotuj się na to, iż to ciasto stanie się podstawą Twojego repertuaru przepisów, dzięki łatwemu przygotowaniu i niesamowitemu smakowi.

Smaczny obiad z jednego garnka przygotowany za jednym razem

Szarlotka z cynamonem

[co_będzie_nam_potrzebne]

Szarlotka z kremem waniliowym i bitą śmietaną – prosty przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • Mąka 320 g
  • Cukier 6 g
  • Zimne masło 225 g
  • Zimna woda 100 ml
  • Sól

Składniki na nadzienie:

  • Jabłka 7 szt.
  • Cynamon
  • Masło 115 g
  • Mąka 45 g
  • Cukier 200 g
  • Woda 60 ml
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier 1 łyżeczka

Szybkie i smaczne babeczki jabłkowe, które są łatwe w przygotowaniu

Jak będziemy postępować:

1) W dużej misce wymieszać 320 g mąki z solą i 6 g cukru. Dodać 225 g zimnego masła pokrojonego w kostkę.

2) Wymieszać mieszaninę rękami, aż do uzyskania kruchego ciasta.

3. Dodaj 100 ml zimnej wody z lodówki i ponownie wymieszaj. Otrzymasz jednorodne, ale lepkie ciasto.

4) Podzielić ciasto na dwie równe części i zawinąć każdą z nich w folię spożywczą w kształcie koła. Wstaw do lodówki na godzinę.

5. Na powierzchni roboczej posypanej mąką rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na przekątną około 30 cm dzięki wałka do ciasta.

6. dzięki wałka przenieś ciasto do formy. Użyj ciasta, aby uformować wyższe krawędzie.

7. Umyj i obierz 7 jabłek. Pokrój jabłka na cienkie plasterki. Umieść jabłka w misce, dodaj cynamon i wymieszaj.

8. Roztopić 115 g masła na patelni.

9. Gdy masło się roztopi, dodaj 45 g mąki.

10. Mieszać na małym ogniu. Gotować przez 1 minutę. Dodać 200 g cukru i 60 ml wody i wymieszać.

11. Gotować przez 3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając.

12. Zdjąć z ognia i polać sosem jabłka.

13. Mieszać, aż sos połączy się z jabłkami.

14. Rozłóż jabłka na cieście w przygotowanej formie.

15. Na powierzchni roboczej posypanej mąką rozwałkować drugi kawałek ciasta na przekątną około 30 cm.

16. Pokrój ciasto na paski o szerokości 1,5-2 cm.

17) Weź najdłuższy pasek i umieść go na środku ciasta. Zrób kratkę zgodnie z filmem. Następnie dopasuj krawędź ciasta.

18. ubić 1 jajko z 1 łyżeczką cukru.

19. Posmarować ciasto pędzelkiem kuchennym.

20) Umieścić ciasto w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec przez kolejne 45 minut.

Gotowe! Smacznego!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou 10+ recepty na jablečný koláč.

PRZEPIS VIDEO:

Idź do oryginalnego materiału