Szarlotka w pucharku

dietetykaga.pl 1 rok temu
Jesień to czas, kiedy na dworze często jest ponuro, mokro i zimno. Zwłaszcza wtedy powinniśmy zadbać o siebie, wpłynąć na pozytywnie na swój nastrój. Możemy to zrobić między innymi wybierając dobre i zdrowe przekąski jesienne. Dobrym przykładem może być szarlotka w pucharku. To połączenie lekko przesmażonych jabłek z cynamonem i ziarnami słonecznika. Polecam wypróbować.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 30g ziaren słonecznika
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy na patelnię, podlewamy troszeczkę wodą, żeby się nie przypaliły i dusimy pod przykryciem ok.3 minut.
  3. Po tym czasie przekładamy do pucharka połowę jabłek, posypujemy cynamonem i ziarnami słonecznika, a potem drugą połową jabłek.
  4. Całość dekorujemy np.migdałami i cynamonem.

Porcja dostarcza 302 kcal, 6g białka, 30g węglowodanów, 14g tłuszczy i 5 g błonnika.

Idź do oryginalnego materiału