Jesień to czas, kiedy na dworze często jest ponuro, mokro i zimno. Zwłaszcza wtedy powinniśmy zadbać o siebie, wpłynąć na pozytywnie na swój nastrój. Możemy to zrobić między innymi wybierając dobre i zdrowe przekąski jesienne. Dobrym przykładem może być szarlotka w pucharku. To połączenie lekko przesmażonych jabłek z cynamonem i ziarnami słonecznika. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 2 jabłka
- 30g ziaren słonecznika
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy na patelnię, podlewamy troszeczkę wodą, żeby się nie przypaliły i dusimy pod przykryciem ok.3 minut.
- Po tym czasie przekładamy do pucharka połowę jabłek, posypujemy cynamonem i ziarnami słonecznika, a potem drugą połową jabłek.
- Całość dekorujemy np.migdałami i cynamonem.
Porcja dostarcza 302 kcal, 6g białka, 30g węglowodanów, 14g tłuszczy i 5 g błonnika.