Szarlotka z kruszoną to deser wszech czasów, który może gościć w twojej kuchni przez cały rok. Ten smaczny przepis powinien obowiązkowo znaleźć się w twojej książce kucharskiej. Szarlotka po holendersku to prawdziwy majstersztyk.
Ile domów, tyle receptur na szarlotkę. Praktycznie każdy kucharz ma swoją ulubioną. jeżeli cenisz sobie ten wypiek i testowałeś już dziesiątki wersji szarlotki, ale żadna z nich nie skradła twojego serca, wypróbuj jeszcze jedną odsłonę, a będziesz zachwycony. Szarlotka po holendersku podbija polskie stoły. W czym tkwi jej sekret?
Przepis na szarlotkę po holendersku
Składniki:
Na ciasto:
⭒ 450 g mąki pszennej,
⭒ 100 g cukru pudru,
⭒ 150 g chłodnego, niesolonego masła,
⭒ odrobina soli,
⭒ bułka tarta do obsypania.
Masa jabłkowa:
⭒ 2 kg całych jabłek,
⭒ 6 łyżek soku z cytryny,
⭒ 3 łyżki brązowego cukru,
⭒ 50 g masła,
⭒ 100 g śmietanki 36%,
⭒ 1 łyżeczka cynamonu.
Na kruszonkę:
⭒ 150 g mąki pszennej,
⭒ 70 g brązowego cukru,
⭒ 125 g masła.
Sposób wykonania:
Mąkę, masło, cukier umieszczamy na stolnicy i siekamy nożem, a potem zagniatamy jednolite ciasto (krótko) i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jabłka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy miąższ na ósemki i polewamy go sokiem z cytryny.
Rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy owoce i smażymy, wsypujemy cynamon i cukier. Później jabłkowy farsz umieszczamy na sitku zawieszonym nad naczyniem.
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do środka. Spód podpiekamy przez ok. 12 minut w temperaturze 175°C.
Na patelnię, na której przyrządzaliśmy jabłka, wlewamy kremówkę oraz płyn, który spłynął z farszu owocowego. Krótko trzymamy na ogniu, aby się zagęścił. Na koniec powoli przekładamy jabłka i mieszamy.
Nadzienie rozprowadzamy na podpieczonym cieście w blaszce.
Zagniatamy kruszonkę z masła, cukru i mąki, a potem posypujemy nią masę owocową. Szarlotkę pieczemy przez ok. 40 minut.
Polecamy też przepis na szarlotkę carską i szarlotkę po arabsku.