Syrop dyniowy do kawy, ciast i deserów. Te ze sklepu mogą się schować

g.pl 1 miesiąc temu
Jesienią z euforią sięgamy po rozgrzewające napoje. Sprzyjają temu deszczowe dni i długie, zimne wieczory. To właśnie jesienią wszędzie króluje dynia i, co ciekawe, można z niej przygotować syrop dyniowy, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Jesteście ciekawi, jak go zrobić? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł!
Syrop dyniowy to aromatyczny dodatek do kawy, który przygotowuje się na bazie purée z dyni oraz przypraw, takich jak np. goździki, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. To połączenie często nazywane jest pumpkin spice - to już kultowa jesienna mieszanka przypraw. Dzięki tym dodatkom syrop zyskuje niecodzienny smak, idealnie pasujący do rozgrzewającej jesiennej kawy.


REKLAMA


Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy


Nie da się ukryć, iż kawa z dyniowym syropem już od kilku lat jest bardzo popularna i w czasie jesieni króluje we wszystkich znanych kawiarniach. Wypróbujcie nasz przepis, za pomocą którego przygotujecie aromatyczny syrop dyniowy do kawy.
Syrop dyniowy. Przepis, który przygotujesz w domu w kilka chwil
Chcesz w swoim domu przygotować syrop z dyni do kawy, za pomocą którego przyrządzisz aromatyczny napój jak z najlepszej kawiarni? W takim razie koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Będziesz potrzebować:


3 łyżki purée z dyni (najlepiej przygotować je samodzielnie)
1 szklankę wody
1 szklankę cukru
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczkę cynamonu
4 goździki
szczyptę gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego


Na początek w garnku gotujemy wodę z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy purée z dyni oraz przyprawy. Całość gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. Kiedy syrop zacznie gęstnieć, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia.
Syrop należy teraz przecedzić przez gazę lub sitko, aby usunąć przyprawy. Gotowy syrop dyniowy przelewamy do czystej, wyparzonej butelki. Można go przechowywać przez około dwa tygodnie, koniecznie w lodówce.


Syrop dyniowy w stylu pumpkin spice
Jak widzisz, przepis na syrop dyniowy do kawy nie jest skomplikowany i nie wymaga dużych nakładów pracy. Jest świetnym dodatkiem zarówno do klasycznej czarnej kawy, jak i do latte, cappuccino czy choćby kawy mrożonej. Dodaj odpowiednią ilość syropu do kawy, dobrze wymieszaj i ciesz się wspaniałym smakiem i aromatem.


Syrop dyniowy do kawy doskonale sprawdzi się również jako polewa do gofrów, naleśników czy muffinek, a także jako baza do koktajli mlecznych czy dodatek do porannej owsianki. Sami zdecydujcie, w jaki sposób będziecie chcieli go użyć.


A czy wy wypróbujecie nasz przepis na syrop dyniowy do kawy i zaskoczycie swoich znajomych, serwując im kawę lepszą niż w popularnych kawiarniach?
Idź do oryginalnego materiału