Swojski Obiad z Twistem

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Moja rodzina uwielbia klasyczne mielone kotlety z ziemniaczanym puree, ale dzisiaj postanowiłam dodać temu daniu mały twist. Tym razem mielone nadziałam aromatyczną mozzarellą, która po rozkrojeniu pięknie się ciągnie i dodaje wyjątkowego smaku. Z kolei puree ziemniaczane wzbogaciłam odrobiną dyni, dzięki czemu całość nabrała kremowej konsystencji i delikatnego, lekko słodkiego aromatu.

Jako dodatek podałam blanszowane brokuły – soczyste i chrupiące, idealnie komponujące się z resztą dania – oraz plasterki świeżej cytryny, które nadały całości orzeźwiającego, lekko kwaskowatego akcentu. Wszyscy byli zachwyceni!

Klasyka na nowo – mielone kotlety z niespodzianką i kolorowym dodatkiem!

Tani obiad pełen koloru i smaku – klasyczne smaki w nowej, kolorowej odsłonie

Lubicie mielone kotlety? To jedno z tych dań, które wielu z nas kojarzy z dzieciństwem i domowymi obiadami. Mielone są proste, ale mają w sobie coś wyjątkowego – w środku są miękkie i soczyste , a z wierzchu lekko chrupiące. Kiedy są smażone ich aromat przyprawia mnie o zawrót głowy. Zawsze trudno mi się oprzeć i kiedy już pierwsze kotlety są usmażone to od razu porywam jeden i zjadam na poczekaniu. Klasyczne mielone świetnie komponują się z puree ziemniaczanym i mizerią, ale można też dodać im interesującego charakteru, eksperymentując z dodatkami.

Na przykład, mielone nadziane mozzarellą lub mielone z salsiccia i mozzarellą są wyjątkowo soczyste i mają przyjemnie ciągnący się ser w środku, co sprawia, iż każdy kęs to mała niespodzianka. W połączeniu z dyniowym puree ziemniaczanym, które nadaje całości kremową konsystencję i subtelny, lekko słodki smak, mielone zyskują zupełnie nowy wymiar. A wy, macie swój ulubiony sposób na mielone?

Mielone kotlety z puree dyniowo-ziemniaczanym i brokułami

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Mielone

700 g mielonego

100 ml śmietany, 36% tł.

1 cebula

½ łyżeczki suszonego majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

sól i czarny pieprz do smaku

1 kulka mozzarelli, około 125 g

olej kokosowy do smażenia

Puree

500 g ziemniaków

100 g dyniowego puree

50 ml mleka

1 łyżka masła

Do podania

Brokuły lub inne warzywa jak fasolka szparagowa, jarmuż lub szpinak

Przygotowanie:

  1. Wymieszać przyprawy z śmietaną. Dodać mielone i wymieszać farsz. Formować podłużne kotlety z kawałkiem mozzarelli w środku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez około 4 minuty, aż kotlety będą ładnie zrumienione i soczyste w środku.
  2. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Zmiksować na puree i wymieszać z dyniowym puree, masłem i podgrzanym mlekiem.
  3. Brokuł podzielone na różyczki blanszować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.
  4. Podać kotlety z porcją puree i brokułami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału