Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki i trwa mniej więcej od początku maja do połowy czerwca. Warto w pełni korzystać z wiosennych smaków, na bazie szparagów można wyczarować oryginalne danie główne oraz niecodzienną przekąskę. Jak przygotować smaczny posiłek, który dodatkowo będzie prawdziwą ucztą dla oka?
REKLAMA
Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty
Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym - lista składników
Oto wszystkie składniki, które będą potrzebne do przygotowania naszego dania:
1 podwójna pierś z kurczaka
opakowanie makaronu
1 pęczek zielonych szparagów
2 cebule
3 łyżki oleju, może być też masło
350 ml tłustej śmietany
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
pęczek koperku
Makaron z kurczakiem i szparagami - przygotowanie
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania cebuli, którą następnie kroimy w kostkę. Następnie obieramy czosnek i kroimy w plasterki, które następnie przepuszczamy przez praskę.
Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałą część łodyg. Resztę możemy pokroić na mniejsze kawałki, ale tak, aby nie uszkodzić główek. To one są kluczem do sukcesu tego dania.
Teraz czas na kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przygotowane wcześniej kawałki - z każdej strony przez około 4 minuty.
Na kolejnym etapie gotowania do kurczaka dodajemy cebulę oraz szparagi. Całość solimy i smażymy przez 6 minut. Na koniec wlewamy śmietanę, dodajemy czosnek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mierzmy. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i ponownie mieszamy razem wszystkie składniki.
Makaron z kurczakiem i szparagami jest prawie gotowy. Jak go podawać?
Szparagi z kurczakiem i makaronem - sposób podawania i przechowywania
Makaron podajemy na ciepło z posypką z koperku. Szparagi z kurczakiem i makaronem sprawdzą się nie tylko jako rodzinny obiad, ale też danie główne na pierwszym wiosennym przyjęciu. To danie świetnie smakuje również na drugi dzień. Można zabrać je na lunch do szkoły lub do pracy. Jednak tego dania nie powinno się przetrzymywać w lodówce dłużej niż trzy dni.