Świętokrzyska Kuźnia Smaków rośnie w siłę. Kolejne gospodarstwa otrzymają certyfikaty

tkn24.pl 1 godzina temu

We wtorek 18 listopada w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbędzie się konferencja pt. „Wielofunkcyjny rozwój gospodarstw rolnych”. Głównym punktem spotkania będzie uroczyste wręczenie certyfikatów podmiotom przystępującym do szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Uwaga – obowiązują zapisy na konferencję, a dokonać można ich do 16 listopada.

Celem przedsięwzięcia jest promocja działalności okołorolniczej związanej ze sprzedażą bezpośrednią produktów wytwarzanych przez lokalnych producentów żywności przy wykorzystaniu marki lokalnej, dziedzictwa kulinarnego i walorów turystycznych regionu świętokrzyskiego.

W ramach konferencji przeprowadzony zostanie wykład pt.: „Rozwój marki lokalnej i turystyki kulinarnej perspektywą dla producentów żywności wysokiej jakości” przez dr inż. Michała Szandułę z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Spotkanie poświęcone będzie idei rolnictwa wielofunkcyjnego, ukazanego na przykładzie szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Uczestnicy poznają przykłady rozwoju marki lokalnej oraz turystyki kulinarnej, stanowiących szansę na dywersyfikację dochodów i promocję wysokiej jakości żywności.

Głównym punktem spotkania będzie uroczyste wręczenie certyfikatów i tablic z logo marki 14 podmiotom z województwa świętokrzyskiego, które przeszły proces certyfikacji i dołączą do szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Wydarzeniu towarzyszyć będzie także degustacja certyfikowanych produktów, które w swojej ofercie mają nowi członkowie szlaku.

Aby wziąć udział w konferencji, należy dokonać rejestracji poprzez formularz dostępny na stronie internetowej ŚODR Modliszewice (zakładka „Szkolenia” – TUTAJ). Rejestracja możliwa jest do 16 listopada 2025 r. O udziale decyduje kolejność zgłoszeń. Osoby zakwalifikowane otrzymają potwierdzenie telefoniczne lub mailowe.

Idź do oryginalnego materiału