Profesorowie z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zachęcają do jedzenia jaj, bo to źródło zdrowia: są w nich wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu. Dodają również, iż Wielkanoc to nie tylko jaja i apelują: nie kupujmy i nie przygotowujmy za dużo! Radzą też, jak odpowiednio zabezpieczyć potrawy, by dłużej pozostały świeże. Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr nie ma wątpliwość, iż jajo to źródło zdrowia. Tłumaczy, iż średniej wielkości jajko dostarcza nam 90 kcal energii, 25 proc. niezbędnych, doskonale zbilansowanych aminokwasów, związków mineralnych i witamin. W żółtku występują adekwatnie wszystkie witaminy, jakie zna natura (m.in. B12, ale też A+E) oraz kwas foliowy.
– W jaju są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu, nowego życia. I dodaje: – Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień, dietetycy mówią nawet, iż jeszcze więcej: dwa dziennie.
jeżeli mamy wątpliwość, czy zakupione przez nas jaja są świeże, można to łatwo sprawdzić dzięki tzw. testu szklanki wody. o ile po włożeniu jaja do szklanki, leży ono płasko na dnie możemy mieć pewność, iż jest świeże, o ile podnosi się do góry &n