Świat oszalał na punkcie tej pasty. Zrobisz ją w 15 minut

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Warzywne hummusy - Pyszności; źródło: Adobe


Pokochaliśmy wszelkie warzywne pasty, smarowidła i hummusy. Słusznie, bo wywodzący się z kuchni Bliskiego Wschodu hummus to świetny dip oraz zdrowa alternatywa dla masła, którym zwykle smarujemy pieczywo. Już nie musisz kupować sklepowych „gotowców”. Z naszym przepisem zrobisz własny hummus w kwadrans.

Hummus to w języku arabskim ciecierzyca. Ta roślina strączkowa znajdowała się w diecie naszych przodków już ponad pięć tysięcy lat temu, a tradycja sporządzania z niej pasty jest równie stara. Pierwotnie hummus powstawał z ciecierzycy z dodatkiem sezamu, soku z cytryny, oliwy i czosnku. Dziś ma mnóstwo odmian i kombinacji. My prezentujemy dziś klasyczną recepturę, podkręconą odrobiną chili.

Warzywne hummusy – Pyszności; źródło: Adobe

Hummus, jedz na zdrowie

Poza walorami smakowymi i wspomnianą już możliwością wariacji (pastę można zrobić np. z dodatkiem buraków, brokułów czy dyni) hummus jest bardzo zdrowy i pożywny. Zawiera dużo białek roślinnych, co czyni go dobrym wyborem także dla wegan i wegetarian. Składniki klasycznego hummusu – ciecierzyca, oliwa z oliwek i nasiona sezamu (tahini) mają udowodnione adekwatności przeciwzapalne. Hummus jest również doskonałym źródłem błonnika. Stymuluje wzrost zdrowych bakterii jelitowych. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, iż powoli uwalnia cukier do krwiobiegu.

Ponadto hummus może sprzyjać odchudzaniu. Badania wykazały, iż osoby, które regularnie spożywają ciecierzycę lub hummus, są mniej narażone na otyłość, a ponadto mają niższy indeks BMI i mniejszy obwód talii. Bliskowschodnia pasta nie zawiera glutenu, nabiału oraz orzechów. Jest tym samym odpowiednia dla osób z niektórymi alergiami i nietolerancjami. I co równie istotne – jest bardzo prosta do zrobienia.

Zobacz też: Po co kupować ciecierzycę w sklepie, skoro lepszą można zrobić w domu. To oszczędność i wspaniały smak.


Hummus z chili – przepis

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 8 łyżek ziemnej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • szczypta suszonego chili
  • do podania: natka pietruszki lub kolendra; oliwa; za’atar

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz ciecierzycę na durszlaku.
  2. Umieść ją w wysokim naczyniu. Następnie dodaj pastę tahini (zmielony na gładko prażony sezam). Wlej sok wyciśnięty z jednej cytryny oliwę i zimną wodę. Na koniec dorzuć spory ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, a także sól i pieprz.
  3. Całość miksuj kilka minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości pasty – o tym jak gładki ma być hummus, decydujesz sam. Możesz dodać do niego więcej wody (by uzyskać luźniejszą konsystencję) i sprawdzić jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu, soku z cytryny lub czosnku.
  4. Gotowe. Przełóż hummus do naczynia, w którym będziesz go serwować. Wierzch polej oliwą i oprósz chili. Możesz go także pospypać przyprawą za’atar i udekorować posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Idź do oryginalnego materiału