Suszone grzyby są bardzo aromatyczne i znakomicie podkręcają smak wielu dań, nadając im głębi smaku. Z dobrodziejstw leśnych darów przeważnie korzystamy w okresie świat Bożego Narodzenia. Uwzględniamy je w biosie, uszkach, pierogach czy zupie grzybowej. Zanim jeszcze znajdą się w potrawie, powinny zostać namoczone w wodzie. Tu właśnie można się wyłożyć. Grzyby zalewać wrzącą czy zimną wodą? Łatwo o błąd!
Dlaczego moczenie grzybów jest ważne?
W ten sposób prawdziwki czy borowiki zmiękną i prędzej się ugotują. Do wody przejdą też obecne na grzybach zabrudzenia. Suszone zbiory można namoczyć w wodzie lub mleku. Nabiał nada im delikatnego smaku.
Jaką wodą zalewać suszone grzyby?
Najlepiej letnią przegotowaną wodą. Niektórzy chcąc przyspieszyć proces mięknięcia, zalewają grzyby wrzątkiem, co jest ogromnym błędem. Ukrop sprawi, iż grzyby stwardnieją i utracą część walorów tj. smak i zapach. Ile czasu je moczyć? Wszystko zależy od rodzaju grzybów. Niektórym wystarczy 1-godzinna kąpiel, a innym kilkugodzinna. Namoczone w mleku grzyby należy wyjąć z płynu, umyć i obgotować, a potem użyć do dań wigilijnych.
Grzyby zanurzone w wodzie można ugotować w wodzie z moczenia. Wcześniej należałoby ją przecedzić, aby pozbyć się brudu. Leśne zbiory gotuje się ok. 60 minut (od chwili wrzenia płynu). W trakcie obróbki cieplnej grzyby można doprawić liściem laurowym czy majerankiem.