Szukając pomysłu na surówkę do obiadu, warto zaczerpnąć inspiracji z chińskich restauracji, gdzie często podawana jest aromatyczna i chrupiąca surówka z kapusty i marchewki. Jednak, aby wyszła ona idealna, musimy poznać sekret, odpowiadający za jej wyjątkowy smak i konsystencję.
Co zrobić, by surówka smakowała jak z chińskiej restauracji? Poznaj sekret jej aromatu
Nasza surówka będzie miała głęboki i interesujący smak, jeżeli zatroszczymy się o pewien bardzo istotny aspekt. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku przygotowanie odpowiedniego sosu. To słodko-kwaśny dressing, który sprawia, iż zwykła kapusta z marchewką zmienia się w coś niezwykle smacznego i ciekawego.
Bardzo istotną rolę odgrywa w tym przypadku cukier, który delikatnie karmelizuje warzywa. Zyskują one dzięki temu głębszy smak. Z kolei dodawany do sosu ocet wnosi świeżość, a czosnek dodaje wyrazistości i lekko pikantnego akcentu. Niektórzy do surówki decydują się dodać chińskie grzybki mun, które są delikatne w smaku, lekko chrupiące i dobrze chłoną dressing. Możemy również dorzucić kiełki fasoli mung, szczypior lub prażony sezam.
Chcąc osiągnąć zachwycający efekt, musimy również pamiętać o poszatkowaniu kapusty bardzo drobno, aby stworzony przez nas sos mógł dokładnie i równomiernie ją pokryć. Istotne jest również zachowanie odpowiednich proporcji w przepisie, ponieważ to one budują równowagę pomiędzy słodkim smakiem a kwaśnym. Odpowiednio zbalansowana surówka będzie przypominała smaczną wersję, znaną nam z chińskich restauracji.
Czytaj również: Te rogaliki zrobisz w 20 minut. Bez drożdży i wyrabiania, a smakują jak z cukierni
Jak zrobić pyszną surówkę? Poznaj ten prosty przepis
Przyrządzenie tej pysznej surówki nie jest skomplikowane. Do przygotowania jej, będziemy potrzebowali kilku składników. Większość z nich dostępna jest w marketach. Oto lista produktów, niezbędnych do zrobienia surówki:
- 400 g białej kapusty,
- 1 marchew,
- 5 łyżek brązowego cukru,
- 100 ml oleju,
- 6 łyżek octu ryżowego,
- 2 łyżeczki soli.
- 2 ząbki czosnku.
Pierwszym krokiem jest poszatkowanie kapusty. Pamiętajmy, by były to jak najdrobniejsze fragmenty. Następnie na tarce na dużych oczkach ścieramy marchew i mieszamy ją z kapustą w dużej misce. Kolejną rzeczą, którą musimy zrobić, jest połączenie w rondelku octu, cukru, oleju i soli. Zagotowujemy mieszankę i dodajemy do niej przeciśnięty czosnek. W momencie, gdy sos zacznie wrzeć, ściągamy go z kuchenki.
Tak przygotowany gorący dressing wlewamy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby kapusta dobrze zmiękła, a smaki mogły się przegryźć. Poleca się, by surówkę wyjąć na pół godziny przed podaniem. Świetnie pasuje ona między innymi do ryżu smażonego po chińsku, kurczaka gong bao, ale i do zwykłej karkówki czy żeberek.
Zobacz też:
W tej zapiekance znajdziesz wszystko, co potrzebne na obiad. Idealna na jesień
To nie resztki z lodówki, ale świetny dodatek do rosołu. Podbija smak lepiej, niż cebula
Pij codziennie na odporność i kaszel. Bije na głowę niejeden syrop










