Stary 100 letni przepis babci na pączki

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj stary, 100 letni przepis babci na pączki domowe. Są delikatne, mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza, dlatego przepis jest z kilograma mąki. Babcine wskazówki i porady sprawią, iż pączki udadzą się każdemu. Zobacz jak krok po kroku zrobić pączki ze starego, 100 letniego przepisu babci.

Babcine pączki są najlepsze. Szukasz sprawdzonego przepisu, łatwej metody lepienia i nadziewania pączków? Zastanawiasz się jak i na czym smażyć pączki? Przepis babci odpowie na te pytania.

Składniki na pączki.

Wszystkie składniki na drożdżowe pączki muszą być oczywiście w temperaturze pokojowej. Na minimum 60 minut przed robieniem ciasta, wyjmij z lodówki jajka, mleko oraz masło.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Z podanych składników otrzymałam 35 pączków.

W 100 g pączków jest od 400 do 460 kcal.

Składniki na ciasto.

  • 1000 g mąki pszennej tortowej
  • 400 ml mleka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 120 g masła extra 82%
  • 2 całe jajka (średnie o rozmiarze L)
  • 8 żółtek (ze średnich jajek o rozmiarze L)
  • 2 łyżki mocnego alkoholu

Dodatkowo.

  • 400 g nadzienia (u mnie marmolada)
  • minimum 1000 g smalcu do pieczenia pączków
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
  • płatki migdałów, orzechy lub wiórki kokosowe do opsypania

Na czym smażyć pączki? Pączki według starego przepisu babci smaży się na smalcu w głębokim tłuszczu. Ja tak od zawsze robię. Niektórzy używają także oleju roślinnego. Jednak olej roślinny podczas podgrzewania, wytwarza szkodliwe substancje. Wybór pozostawiam Wam 🙂

Jak zrobić pączki – 100 letni przepis babci.

Zanim zaczniesz robić pączki z przepisu babci, przygotuj: garnek z szerokim dnem, miskę, łyżkę cedzakową.

Krok 1. Rozczyn drożdżowy.

Pączki domowe zaczynam robić od przygotowania zaczynu drożdżowego. Odmierzam wszystkie składniki, aby wykorzystać je do wystartowania drożdży.

Do dużego kubka wkruszam drożdże. Z podanych proporcji składników odejmuję 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 50 ml mleka i dodaję do kubka z drożdżami. Przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut. Przez ten czas drożdże wystartują, zwiększą objętość i przede wszystkim spienią się.

Krok 2. Ciasto na pączki.

Mleko podgrzewam, ale nie zagotowuję. Do dużej miski przesiewam resztę mąki i wlewam resztę gorącego mleka. Całość mieszam drewnianą łyżką i odstawiam do ostygnięcia.
W oczekiwaniu na ostygnięcie, oddzielam białka od żółtek z 8 jajek. Białka nie będą nam potrzebne. Możesz z nich wykonać inne potrawy np bezę malinowej chmurki lub kokosanki. Żółtka ucieram z cukrem manualnie lub dzięki miksera do czasu, aż cukier się rozpuści i uzyskam puszystą masę.

Gdy ostygnie, dodaję ciepłe masło w temperaturze pokojowej, wbijam 2 całe jajka oraz żółtka utarte z cukrem. Wlewam także 2 łyżki mocnego alkoholu oraz zaczyn drożdżowy.

Wszystko razem mieszam i manualnie wyrabiam ciasto przez minimum 15 minut. Jednolicie gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe na pączki przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam na 60 do 90 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Przez ten czas ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto przed wyrośnięciem
Ciasto na pączki po wyrośnięciu

Krok 3. Formuję pączki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiam na blacie podsypanym mąką, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Aby łatwiej było wałkować i wycinać okręgi, ciasto dzielę na 2 części. Każdą porcję ciasta wałkuję na placek o grubości 1,5 cm. Ciasto jest lekko lepkie, ale po oprószenie blatu oraz wierzchu, łatwo się rozwałkowuje. dzięki szklanki wycinam okręgi o średnicy około 6 cm.

Na każdy krążek nakładam łyżeczkę ulubionej marmolady, konfitury lub dżemu. Następnie zlepiam brzegi i formuję okrągłe pączki. Oczyszczam także z nadmiaru mąki, która paliłaby się podczas smażenia. Pączki powinny być jednolicie gładkie i równe. Każde nierówności mogą powodować pęknięcia podczas smażenia.

Jeśli chcesz, aby pączki miały ładną obwódkę, to nadzienie wstrzyknij tuż po usmażeniu. Pączki bez nadzienia są lżejsze i dzięki temu łatwiej się smażą z wyraźną obwódką.

Zobacz pączki z przepisu Sugarlady, gdzie opisuję jak nadziewać pączki po usmażeniu.

Każdy pączek odkładam na posmarowany olejem blat i okrywam czystą ściereczką kuchenną. Czekam 20 – 25 minut, aż lekko wyrosną. W tym czasie przygotowuję tłuszcz do smażenia.

Uformowane pączki po wyrośnięciu i przed usmażeniem

Zobacz także pączki, które wykonasz błyskawicznie w kilka minut:

Szybkie pączki w 5 minut z serka homogenizowanego.

Krok 4. Smażę pączki.

W garnku z szerokim dnem rozgrzewam tłuszcz (u mnie smalec). Jego ilość powinna być taka, aby pączki swobodnie pływały. Gdy olej się rozgrzeje, sprawdzam stan poprzez wrzucenie kawałka ciasta, które musi się od razu smażyć. Stary babciny sposób mówi: dobrze wyrobione ciasto w odpowiedniej temperaturze zawsze wypływa na wierzch.

Piękna, jasna obwódka podczas smażenia pączków.

Podrośnięte, babcine pączki wkładam ostrożnie do gorącego oleju tak, aby strona na której leżały, była na górze. Nie za dużą ilość na raz, aby nie stykały się ze sobą i swobodnie pływały. Smażę, aż dół się ładnie zarumieni. Następnie obracam górą na dół i smażę drugą stronę na złoty kolor. Po środku zostanie ładna, jasno obwódka.

Jeśli pączki będą się za gwałtownie rumieniły, to zmniejsz moc palnika. Awaryjnie warto mieć pod ręką obranego ziemniaka, który po wrzuceniu do oleju, obniży temperaturę.

Usmażone pączki wyławiam łyżką cedzakową i odkładam na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Sprawdź też:

Ekspresowe oponki serowe

Gdy pączki lekko ostygną, obsypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem. Dodatkowo możesz tak jak ja obsypać płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smakują rewelacyjnie jak to u babci, także na drugi dzień. Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału