Bardzo prosty i szybki sos chrzanowo czosnkowy. Idealnie pasuje do: mięs, sałatek, jajek, kanapek czy pizzy. Ostatnio polałam nim pieczone kotlety z buraka. Jak widzisz zastosowań ma mnóstwo. Poznaj uniwersalny przepis na sos na bazie chrzanu i czosnku.
Sos chrzanowo czosnkowy – składniki.
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki chrzanu (ze słoika)
- 2 ząbki czosnku
- po szczypcie: soli, papryki czerwonej, świeżo zmielonego pieprzu czarnego.
Jeśli masz korzeń chrzanu, to dodaj 1 łyżkę świeżo startego.
Sposób wykonania sosu chrzanowo czosnkowego.
Do przygotowania sosu potrzebować będziemy małej miseczki lub salaterki. Ostrego noża i deski do krojenia. jeżeli chcesz zetrzeć świeży korzeń, to potrzebna będzie także tarka do warzyw z małymi oczkami.
Do salaterki dodaję jogurt naturalny.
Obieram ząbki czosnku, siekam drobno i miażdżą końcówką noża. Dodaję do jogurtu.
Chrzan ze słoiczka dodaję do jogurtu. jeżeli chcesz, możesz także dodać świeżo starty chrzan na małych oczkach tarki. Świeżo starty chrzan jest dużo mocniejszy, dlatego dodajemy go o połowę mniej niż kupnego.
Oprószam przyprawami: solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i czerwoną papryką. Całość dokładnie mieszam ze sobą, aby uzyskać jednolity sos. W zasadzie sos jet już gotowy, ale będzie lepszy jak odstoi w chłodnym miejscu. Odstawiam do lodówki na 60 minut, w celu przegryzienia się smaków. Sprawdzam smak i w razie potrzeby dodaję jogurtu, gdy jest za ostry. Dodaję chrzanu, czosnku lub przypraw, gdy czegoś mi brakuje. Ilość dodatków w dużej mierze zależy od ostrości chrzanu, jaki mamy.
Sosem chrzanowo czosnkowym możesz polać np:
- pizzę domową
- pieczone kotlety z buraka
- jajka na twardo
Życzę smacznego! Na zdjęciu poniżej pieczone kotlety z buraka polane sosem chrzaonow czosnkowym. Palce lizać!