Sorbet truskawkowy

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Pyszny i orzeźwiający sorbet truskawkowy tylko z 3 składników. Deser przygotujesz bez maszynki do lodów. Zaskoczysz się jaki jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Urzekł mnie ten intensywny kolor i smak. Mój sorbet lubią zarówno dzieci jak i dorośli. Dużo lepsze i zdrowsze od sklepowych.

Do robienia lodów domowych skłonił mnie przypadek. Po prostu pewnego dnia postanowiłam poszukać w sklepie lodów bez zbędnych, a wręcz szkodliwych dodatków typu syrop glukozowo-fruktozowy. Powiem szczerze, iż było to bardzo trudne zadanie. Lody wydają się dość prostym deserem o niezbyt skomplikowanej ilości składników, a jednak patrząc na etykiety na lodach sklepowych ma się wrażenie, iż czytamy tablice Mendelejewa. Fakt jest taki, iż w okresie letnim tych lodów zjadamy naprawdę dużo i to wraz z tymi wszystkimi szkodliwymi dodatkami. Na pierwszy raz zrobiłam coś prostego: sorbet truskawkowy.

Składniki:

Szklanka to pojemność 250ml. Z podanych proporcji uzyskasz do 10 gałek lodów. Kaloryczność: około 130 kcal w 100g sorbetu.

  • 500 g truskawek umytych bez szypułek
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Jak zrobić sorbet truskawkowy z mrożonych truskawek?

Truskawki oczywiście dobrze umyłam i zostawiłam na sitku do osaczenia. Następnie umieściłam w pojemniku, w którym będę je mrozić. U mnie pojemnik po lodach z „chemią” których nigdy więcej nie kupię:-). Dodałam 0,5 szklanki cukru i łyżkę soku z cytryny.

Całość zblenderowałam na gładką masę.

Pojemnik zamknęłam i umieściłam w zamrażarce o temperaturze około minus 16 stopni C. Po upływie 1 godziny pojemnik wyjęłam z zamrażarki i masę jeszcze raz zblenderowałam. Czynność tą powtórzyłam jeszcze dwa razy – za kolejne dwie i trzy godziny. Dzięki temu lody nie mają kryształków lodu i łatwo mogę z nich formować gałki jak na zdjęciach. Po każdym blenderowaniu od razu odkładam sorbet do zamrażalnika.

Po około 7 godzinach mrożenia lody truskawkowe są gotowe. Możne je śmiało jeść przede wszystkim nie martwiąc się o szkodliwe dodatki. Są pyszne, dużo lepsze od sklepowych. Sorbet truskawkowy podałam na talerzyku udekorowanym listkami mięty i świeżymi owocami.

Zobacz także domowe lody z mascarpone.

Wskazówki.

Sorbet możesz zrobić zarówno ze świeżych truskawek, jak ja w tej chwili w sezonie, jak i mrożonych. Nie nadają się jedynie truskawki z kompotu 🙂
Jeśli nie masz blendera, to co 30 minut przemieszaj łyżką masę lodów. Czynność powtórz przez 6 razy co 30 minut.
Sorbety są mało kaloryczne, zatem możemy się nimi śmiało zajadać.

Idź do oryginalnego materiału