Soczysta karkówka pieczona z cebulą. Wypróbuj przepis na wieprzowinę w plastrach. Kruche i delikatne mięso nie ma sobie równych

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Andrew1Norton/zdjęcie ilustracyjne


Karkówka pieczona w plastrach w piekarniku to danie ideale na tradycyjny obiad. Warto zamarynować wcześniej plastry mięsa, aby nadać mu delikatności. Karkówkę pieczoną z cebulą w sosie warto piec dłużej w niższej temperaturze, aby mięso mogło rozpływać się w ustach. Zobacz przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą.

Karkówka pieczona w plastrach – przepis z cebulą

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 20 ml oleju,
  • 5 g słodkiej mielonej papryki,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 5 g oregano,
  • 5 g tymianku,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 200 ml bulionu warzywnego.

Jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą?

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe należy pokroić w plastry i dokładnie natrzeć ziołami. Następnie należy pokroić czosnek i włożyć między plasterki.
  2. Karkówkę należy włożyć do woreczka strunowego i wstawić do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
  3. W tym czasie należy posiekać plastry cebuli w półplastry.
  4. Mięso należy wyjąć z lodówki i podsmażyć na rozgrzanej patelni, aby zamknąć strukturę mięsa i zezłocić skórkę.
  5. Złoto-brązowe mięso należy przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać bulionem
  6. Cebulę należy ułożyć wokół mięsa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza.
  7. Mięso należy piec przez 70 minut, aż będzie złoto-brązowe.

Propozycja podania

Najlepsza karkówka w cebuli może być podawana z purée ziemniaczanym, frytkami albo ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Takie danie tradycyjnie podawane jest z surówką z kiszonej kapusty, z surówką z kapusty pekińskiej lub z ogórkami kiszonymi. Ponadto warto podawać ją z kluskami śląskimi albo kopytkami.

Sposób pieczenia karkówki

Aby karkówka była delikatna w smaku i dała się łatwo kroić, można ją piec w rękawie lub pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu. Dzięki temu na początku mięso będzie się dusić w aromatycznym sosie. Bliżej końca pieczenia należy zdjąć przykrycie, aby sos mógł się zredukować, a całość dania zgęstnieć.

Marynata z ketchupem

Ciekawym patentem na dodanie smaku pieczonemu mięsu jest zrobienie marynaty z dodatkiem ketchupu. Wystarczy łyżkę dobrej jakości sosu wymieszać z sosem sojowym i ulubionymi ziołami, a następnie rozsmarować na mięsie. Pomidory są kwaśnym składnikiem, a sam ketchup bywa doprawiany octem. Kwaśne środowisko wpływa na kruszenie mięsa, w efekcie otrzymuje się rozpływające się w ustach danie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału