Karkówka pieczona w plastrach – przepis z cebulą
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 20 ml oleju,
- 5 g słodkiej mielonej papryki,
- 5 g suszonego majeranku,
- 5 g oregano,
- 5 g tymianku,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 200 ml bulionu warzywnego.
Jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą?
Przygotowanie:
- Mięso wieprzowe należy pokroić w plastry i dokładnie natrzeć ziołami. Następnie należy pokroić czosnek i włożyć między plasterki.
- Karkówkę należy włożyć do woreczka strunowego i wstawić do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
- W tym czasie należy posiekać plastry cebuli w półplastry.
- Mięso należy wyjąć z lodówki i podsmażyć na rozgrzanej patelni, aby zamknąć strukturę mięsa i zezłocić skórkę.
- Złoto-brązowe mięso należy przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać bulionem
- Cebulę należy ułożyć wokół mięsa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza.
- Mięso należy piec przez 70 minut, aż będzie złoto-brązowe.
Propozycja podania
Najlepsza karkówka w cebuli może być podawana z purée ziemniaczanym, frytkami albo ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Takie danie tradycyjnie podawane jest z surówką z kiszonej kapusty, z surówką z kapusty pekińskiej lub z ogórkami kiszonymi. Ponadto warto podawać ją z kluskami śląskimi albo kopytkami.
Sposób pieczenia karkówki
Aby karkówka była delikatna w smaku i dała się łatwo kroić, można ją piec w rękawie lub pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu. Dzięki temu na początku mięso będzie się dusić w aromatycznym sosie. Bliżej końca pieczenia należy zdjąć przykrycie, aby sos mógł się zredukować, a całość dania zgęstnieć.
Marynata z ketchupem
Ciekawym patentem na dodanie smaku pieczonemu mięsu jest zrobienie marynaty z dodatkiem ketchupu. Wystarczy łyżkę dobrej jakości sosu wymieszać z sosem sojowym i ulubionymi ziołami, a następnie rozsmarować na mięsie. Pomidory są kwaśnym składnikiem, a sam ketchup bywa doprawiany octem. Kwaśne środowisko wpływa na kruszenie mięsa, w efekcie otrzymuje się rozpływające się w ustach danie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: