

Mogłoby się wydawać, iż majonez jest trudny w przygotowaniu. Jednak nic bardziej mylnego. Do klasycznego domowego majonezu będziesz potrzebować tylko kilku składników i wolnych kilku minut, a jego smakowymi wersjami zachwycisz każdego. Wypróbuj i przekonaj się sama!
Klasyczny majonez
Do klasycznej wersji majonezu potrzebujesz:
- żółtko (ważne, aby było w temperaturze pokojowej)
- łyżeczkę musztardy (dobrze sprawdzi się sarepska lub dijon)
- łyżeczkę soku z cytryny lub białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml oleju
Jajko sparz wrzątkiem, a następnie wbij żółtko do wysokiego naczynia, dodaj musztardę, sok z cytryny lub biały ocet winny oraz sól i pieprz do smaku. Całość miksuj blenderem ręcznym lub ubijaj dzięki trzepaczki, stopniowo dolewając olej. Uważaj, żeby strumień nie był zbyt duży, ponieważ wtedy majonez może się zważyć. Po zgęstnieniu masy, Twój majonez jest gotowy!
Majonez o smaku suszonych pomidorów
Aby przygotować majonez smakowy, wystarczy, iż posłużysz się klasycznym przepisem na majonez i zmodyfikujesz w nim rodzaj oleju. Zamiast zwykłego oleju, wykorzystaj ten, który pozostanie Ci w słoiczku po wykorzystaniu pomidorów suszonych. W ten sposób unikniesz jego zmarnowania i otrzymasz wyśmienity majonez o smaku suszonych pomidorów.

Majonez szczypiorkowy
Do przygotowania majonezu szczypiorkowego oprócz podstawowych produktów będziesz potrzebować jeszcze pęczek szczypiorku. Posiekaj go i dodaj do oleju, całość podgrzej na minimalnym ogniu, a następnie zmiksuj i przecedź przez gazę lub sitko. Wymień zwykły olej na przygotowany olej szczypiorkowy, a z resztą przepisu postępuj identycznie jak w klasycznej wersji. Majonez szczypiorkowy jest świetnym dodatkiem do jajek, sałatek i kanapek.
