Aspartam, popularna substancja słodząca dodawana do żywności i napojów, u myszy wywołuje zaburzenia lękowe utrzymujące się przez dwa kolejne pokolenia – informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Autorzy badań z Florida State University College of Medicine (USA) podkreślają, iż po spożyciu aspartam rozkłada się na kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol. Wszystkie te...
- Strona główna
- Kuchnia
- Słodzik a działanie niepożądane
Powiązane
Jak schudnąć zdrowo i smacznie?
54 minut temu
Kosmetyczna zmiana inflacji bazowej w lipcu
1 godzina temu
Ołów i arszenik w czekoladzie. Szokujące wyniki badań
1 godzina temu
Polecane
Szturm na apteki. Cena leku ma wzrosnąć o 100 procent
1 godzina temu
Kto pyta, nie błądzi
4 godzin temu
Przełomowy sposób leczenia cukrzycy: implanty z tlenem
19 godzin temu