Aspartam, popularna substancja słodząca dodawana do żywności i napojów, u myszy wywołuje zaburzenia lękowe utrzymujące się przez dwa kolejne pokolenia – informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Autorzy badań z Florida State University College of Medicine (USA) podkreślają, iż po spożyciu aspartam rozkłada się na kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol. Wszystkie te...
- Strona główna
- Kuchnia
- Słodzik a działanie niepożądane
Powiązane
„Powroty” Mirosława Chmiela
2 godzin temu
Targi Franczyza: Sprawdzone biznesy w zasięgu ręki
2 godzin temu
Za ciasno!
3 godzin temu
Zacznij nowy tydzień z „Hej Poznań”!
4 godzin temu
Zza lady sklepowej, czyli jak być mistrzem handlu
5 godzin temu
Polecane
Kolonoskopia po japońsku
14 godzin temu
Polacy jedzą je jak cukierki. Od 11 września zmiany
1 dzień temu
Sobota dla zdrowia w Sandomierzu
1 dzień temu