Nie ma to jak kubek lub filiżanka kawy, od razu po przebudzeniu. Jedni piją ją bez żadnych dodatków, ale są i tacy, którzy potrafią ją urozmaicić na wiele sposobów. Kawa po szwedzku jest świetnym przykładem takiego kawowego dzieła. Jak ją zrobić i dlaczego warto pić taką kawę?
Pożegnaj się z cukrem raz na zawsze i zadbaj o swoją odporność!
Najpopularniejszymi dodatkami, w przypadku kawy, są mleko i cukier. Oczywiście, są pewne alternatywne opcje, którymi można zastąpić zarówno tłuste mleko, jak i cukier. Chętnie używanymi produktami są np. mleko owsiane oraz miód. A może być jeszcze lepiej. Kawa po szwedzku to odpowiednia opcja dla tych osób, które chcą uzyskać delikatną i słodką kawę, bez konieczności używania cukru. Czy to w ogóle możliwe?
Okazuje się, iż tak! Wystarczy, iż do swojej ulubionej kawy dodasz surowe jajko. Ten kontrowersyjny składnik sprawi, iż taka filiżanka kawy wspomoże pracę wątroby, poprawi metabolizm, jak też wzmocni odporność, poprzez dostarczenie witamin z grupy B, fosforu, żelaza i selenu. Co ważne, zapomnisz w tym przypadku o słodzeniu, bo kawa będzie aromatyczna, słodka i bez tej charakterystycznej goryczki.
Jajko – Pyszności; Foto Canva.com
Kawa po szwedzku – jak ją zrobić?
Okazuje się, iż receptura na taką wersję kawy jest naprawdę prosta. Podstawą będzie tu twoja ulubiona czarna kawa oraz jajko. Niezbędny będzie tu również french press, filtr przelewowy lub garnek. Zatem, do dzieła!
Składniki:
- jajko
- 2 łyżki grubo zmielonej kawy
- około pół litra wody.
Niezbędne naczynia i elementy:
- filtry przelewowe lub french press
- garnek.
Sposób przygotowania:
Kawa po szwedzku to napój, który zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. Może ty będziesz następny? jeżeli chcesz się o tym przekonać, to w garnku zagotuj pół litra wody i doprowadź ją do wrzenia. Grubo zmieloną kawę wymieszaj w szklance z rozbitym jajkiem. Tak przygotowaną mieszankę przelej do zagotowanej wody i gotuj przez około 5 minut.
Kawa – Pyszności; foto: Canva
Następny krok to wykorzystanie french pressa lub filtrów przelewowych. Kawę należy odcedzić po około 2 minutach od zagotowania. Będzie aromatyczna, słodka i nie czuć tu zapachu ani smaku jajka. Prawda, iż proste?
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować chałkę drożdżową zaplecioną w nietypowy sposób: