Śledzie w kawie

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Szukasz nowoczesnej potrawy wigilijnej lub oryginalnej przekąski na imprezę? Świetnie się składa, przepis na śledzie w kawie będą idealne. Pięknie wyglądają i gwałtownie znikają z talerza. Lubisz kawę i śledzie, ale obawiasz się połączenia tych smaków? Niesłusznie. Odważne połączenie słodkiego sosu kawowo musztardowego oraz słoności śledzi, komponuje się idealnie. jeżeli nie wierzysz to sprawdź przepis.

Śledzie w kawie popularne są w Szwecji. Polecam wypróbować potrawę przed świętami. Jestem pewna, iż na stałe zagości na Twoim wigilijnym lub sylwestrowym stole.

Śledzie w kawie – składniki.

Kaloryczność: 140 kcal w 100 g potrawy.

  • 5 płatów śledzi (matiasy w oleju lub w słonej zalewie)
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml wody
  • 50 ml octu 10%
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy

Sos kawowy.

  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka kawy zmielonej (najlepiej świeżo zmielona)
  • 100 g musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 4 łyżki octu winnego np domowy ocet jabłkowy

Sposób wykonania śledzi w kawie.

Do przygotowania śledzi potrzebować będziemy: miski, salaterki, małego garnka, sito lub durszlaka. Dodatkowo przygotuj słoik 0,9 na potrawę.

Jeśli mam gotowe śledzie w oleju, to wyjmuje z opakowania i odsączam z zalewy. jeżeli korzystam z tradycyjnych śledzi w zalewie solonej, to moczę je w wodzie. Przeczytaj mój poradnik moczenie śledzi – jak moczyć śledzie.

Śledzie kroję w 3 – 4 cm kostkę na tzw. jednego kęsa.
Cebulę obieram i kroję w piórka lub pół talarki. Następnie na sicie przelewam wrzątkiem i od razu zimną wodą. Dzięki temu cebula straci swoją ostrość.

Do rondelka wlewam 100 ml wody, wsypuję 5 płaskich łyżek cukru, dodaję 3 ziarna ziela angielskiego i listek laurowy. Mieszam i zagotowuję. Następnie zdejmuję z ognia i do gorącej zalewy wrzucam pokrojoną cebulkę. Gdy zalewa z cebulą ostygnie, wlewam 50 ml octu i mieszam. Następnie umieszczam pokrojone kawałki śledzi. Całość odstawiam na całą noc do lodówki.

Po kilkunastu godzinach marynowania, śledzie odsączam, osuszam na papierowym ręczniku i wkładam do słoika.

Przygotowuję sos kawowo musztardowy.

Do salaterki wlewam 100 ml oliwy oraz 4 łyżki octu winnego. Dodaję: 5 łyżek cukru, 100g musztardy i 2 łyżki miodu. Dokładnie mieszam łyżką, aż otrzymam jednolitą masę. Na koniec wsypuję 1 łyżkę mielonej kawy i całość mieszam. Najlepsza będzie kawa świeżo zmielona, bogata w intensywny smak i aromat.

Gotowy sos wlewam do słoika ze śledziami. Zakręcam i odstawiam na minimum kilkanaście godzin do lodówki. Im dłużej przytrzymasz, tym lepiej przegryzą się smaki.

Szukasz więcej przepisów na śledzia? Sprawdź: śledzie ze śliwką w occie, śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem.

Polecam i życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału