Szukasz nowoczesnej potrawy wigilijnej lub oryginalnej przekąski na imprezę? Świetnie się składa, przepis na śledzie w kawie będą idealne. Pięknie wyglądają i gwałtownie znikają z talerza. Lubisz kawę i śledzie, ale obawiasz się połączenia tych smaków? Niesłusznie. Odważne połączenie słodkiego sosu kawowo musztardowego oraz słoności śledzi, komponuje się idealnie. jeżeli nie wierzysz to sprawdź przepis.
Śledzie w kawie popularne są w Szwecji. Polecam wypróbować potrawę przed świętami. Jestem pewna, iż na stałe zagości na Twoim wigilijnym lub sylwestrowym stole.
Śledzie w kawie – składniki.
Kaloryczność: 140 kcal w 100 g potrawy.
- 5 płatów śledzi (matiasy w oleju lub w słonej zalewie)
- 1 średnia cebula
- 100 ml wody
- 50 ml octu 10%
- 5 płaskich łyżek cukru
- 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
Sos kawowy.
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka kawy zmielonej (najlepiej świeżo zmielona)
- 100 g musztardy
- 2 łyżki miodu
- 5 płaskich łyżeczek cukru
- 4 łyżki octu winnego np domowy ocet jabłkowy
Sposób wykonania śledzi w kawie.
Do przygotowania śledzi potrzebować będziemy: miski, salaterki, małego garnka, sito lub durszlaka. Dodatkowo przygotuj słoik 0,9 na potrawę.
Jeśli mam gotowe śledzie w oleju, to wyjmuje z opakowania i odsączam z zalewy. jeżeli korzystam z tradycyjnych śledzi w zalewie solonej, to moczę je w wodzie. Przeczytaj mój poradnik moczenie śledzi – jak moczyć śledzie.
Śledzie kroję w 3 – 4 cm kostkę na tzw. jednego kęsa.
Cebulę obieram i kroję w piórka lub pół talarki. Następnie na sicie przelewam wrzątkiem i od razu zimną wodą. Dzięki temu cebula straci swoją ostrość.
Do rondelka wlewam 100 ml wody, wsypuję 5 płaskich łyżek cukru, dodaję 3 ziarna ziela angielskiego i listek laurowy. Mieszam i zagotowuję. Następnie zdejmuję z ognia i do gorącej zalewy wrzucam pokrojoną cebulkę. Gdy zalewa z cebulą ostygnie, wlewam 50 ml octu i mieszam. Następnie umieszczam pokrojone kawałki śledzi. Całość odstawiam na całą noc do lodówki.
Po kilkunastu godzinach marynowania, śledzie odsączam, osuszam na papierowym ręczniku i wkładam do słoika.
Przygotowuję sos kawowo musztardowy.
Do salaterki wlewam 100 ml oliwy oraz 4 łyżki octu winnego. Dodaję: 5 łyżek cukru, 100g musztardy i 2 łyżki miodu. Dokładnie mieszam łyżką, aż otrzymam jednolitą masę. Na koniec wsypuję 1 łyżkę mielonej kawy i całość mieszam. Najlepsza będzie kawa świeżo zmielona, bogata w intensywny smak i aromat.
Gotowy sos wlewam do słoika ze śledziami. Zakręcam i odstawiam na minimum kilkanaście godzin do lodówki. Im dłużej przytrzymasz, tym lepiej przegryzą się smaki.
Szukasz więcej przepisów na śledzia? Sprawdź: śledzie ze śliwką w occie, śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem.
Polecam i życzę smacznego!