Śledzie ze śliwkami w occie to zaskakujące połączenie słonego i lekko słodkiego smaku. Potrawa idealna na Wigilię, a także jako przekąska na imprezę domową. Efektownie wygląda i gwałtownie znika z talerza. Goście będą zachwyceni. Zobacz jak gwałtownie i w prosty sposób zrobić tą oryginalną przystawkę.
Śledzie ze śliwkami w occie – składniki.
Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 135 kcal w 100 g potrawy.
- 500 g śledzi *
- 200 g śliwek suszonych (lub śliwek w occie ze słoika 0,5 litra)
- 2 cebule
Zalewa octowa:
- po szklance : wody, oleju, octu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka soli
Dodatkowo krótkie, drewniane wykałaczki do nadziewania śledzi ze śliwkami.
- Śledzie w oleju odsączamy z zalewy. Śledzie w słonej zalewie moczymy w wodzie lub mleku. Zobacz jak moczyć śledzie.
Sposób wykonania śledzi ze śliwkami w occie.
Do wykonania śledzi ze śliwkami w occie potrzebować będziemy przede wszystkim: dużej miski, wykałaczek do nadziewania potrawy, patelni, garnka.
Przygotowuję śledzie ze śliwką.
Jeśli mam śledzie w oleju to odsączam z zalewy. Najczęściej jednak korzystam ze śledzi w słonej zalewie. W zależności od stopnia słoności, moczę je w wodzie od kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Polecam szczegółowy artykuł: moczenie śledzi – jak moczyć śledzie?
Na każdy odsączony płat śledzia umieszczam 1 suszoną śliwkę. Następnie zwijam w rulon, przecinam w cieńsze plastry jak na zdjęciu i oczywiście przekłuwam krótką wykałaczką.
Dzięki temu potrawa się nie rozleci. Tak przygotowaną potrawę umieszczam większej salaterce lub słoju.
Przygotowuję zalewę.
Cebulę obieram i kroję w piórka lub pół plastry. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i mieszając, szklę przez kilka minut cebulkę, aż będzie miękka. Uważaj, aby nie zarumienić. Zeszkloną cebulkę przekładam do garnka. Wlewam po szklance: wody, oleju i octu. Wsypuję: 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli, 6 ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Dodaję 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość mieszam i zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut, licząc od czasu zagotowania.
Gotowe śledzie ze śliwką.
Zalewą zdjętą z ognia zalewam oczywiście przygotowane śledzie (w dużej salaterce lub słoju). Kolorową potrawę odstawiam do wystudzenia. Gdy całkowicie ostygną, umieszczam w lodówce na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Śledzie ze śliwką możesz oczywiście zrobić kilka dni przed świętami lub imprezą. Przechowujemy je w lodówce przez kilka dni.